Odličan kolač ili torta od oraha i čokolade

by - November 11, 2015


Jedan od meni najdražih kolača napokon je zaslužio svoje mjesto na blogu. Sočan biskvit od tamne čokolade i oraha lako se pretvara u brzu i jednostavnu tortu koja u kombinaciji s marmeladom jako podsjeća na Sachericu.

Ja ga najčešće pripremam u pravokutnom kalupu pa režem na kocke, a kao što vidite možete napraviti i mini tortice (cupcake). I ne samo što je svestran već je i jako ukusan pa definitivno zaslužuje ocjenu ODLIČAN!

Kolač ili torta od oraha i čokolade

Sastojci za biskvit:

  • 8 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 1 vanil šećer
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 10 dag tamne čokolade
  • 15 dag oraha
  • po želji, marmelada za premazivanje (od šljiva ili marelica)

Sastojci za glazuru:

  • 20 dag tamne čokolade
  • 2 dcl slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Orahe sameljite, a čokoladu otopite na pari i kratko prohladite.
  2. Žumanjke, šećer i vanil šećer miksajte dok ne dobijete svijetlu, gustu smjesu. Postepeno dodajte prosijano brašno, rastopljenu čokoladu i orahe. Na kraju istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i ručno ih umiješajte u pripremljenu smjesu za biskvit.
  3. Ovo je kolač bez praška za pecivo pa je zato bitno dobro istući žumanjke i šećer, a nakon dodavanja bjelanjaka lagano i kratko miješati kako bi smjesa ostala prozračna.
  4. Namastite i pobrašnite kalup ili ga obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u kalup te lagano protresite i poravnajte. Pecite na 170 stupnjeva 45 - 50 minuta (provjerite čačkalicom ako je gotovo).
  5. Biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prerežite na pola i premažite marmeladom po vlastitom izboru (moja preporuka, šljive ili marelice). Ako ste u žurbi ili vam je rezanje biskvita mrsko kao i meni, samo premažite marmeladom po vrhu, rezultat će biti isti.
  6. Za glazuru pripremite ganache po osnovnom receptu. Topli ganache prelijte preko kolača i pustite da se dobro ohladi prije rezanja.
  7. Ako biskvit pečete u okruglom kalupu i ne želite da vam torta bude previsoka, ulijte u kalup manje smjese, a od ostatka pripremite cupcakese. U slast!

You May Also Like

2 comments

  1. Zdravo :)
    SAmo da pozdrav i pohvalim blog.Divan je.Puno toga bih voljela probati :)Javim vam kako je ispalo ;)
    Veliki pozdrav?
    Admira-Maja

    ReplyDelete
  2. Hvala! Sretno sa isprobavanjem, nadam se da će vam se kolač svidjeti :)

    ReplyDelete