Pan brioche na dva načina - kao panettone i s jabukama

by - December 12, 2016


Pan brioche ili samo brioche je francuska verzija slatkog kruha. Nešto kao panettone u Italiji ili pinca kod nas, samo što za razliku od panettona i pince može biti u raznim oblicima (kruh, pletenica, savijača, buhtlice, pogačice) kao i s raznim punjenjima. Ja sam isprobala dvije verzije punjenja, s čokoladom u kalupu za panettone, jer ipak se bliži Božić :) te drugu s jabukom.

Sama priprema malo je drugačija od klasičnog dizanog tijesta. Radi se o tijestu kojeg nije potrebno mijesiti već se samo izmiksa mikserom. Došla sam u napast nazvati ga brzim i jednostavnim no kako se tijesto diže dva puta suzdržat ću se od ovog brzi i ostati samo na jednostavnom :) Jer zaista ne iziskuje puno vašeg truda, svega 30 do 45 minuta dok sve ne izmiksate i kasnije kratko umijesite dodatne sastojke. Sve ostalo tijesto će odraditi samo prilikom dizanja dok se vi slobodno možete prepustiti drugim aktivnostima.

Moram još spomenuti izvrsnu talijansku blogericu Gabilu s bloga Pane Dolce al Cioccolato, od koje je preuzet recept. Gabila radi prekrasna slatka i slana jela, ali najviše od svega volim njezina dizana tijesta, pogotovo sad pred Božić kad krene pripremati pandoro i panettone. A tek fotografije svih tih divnih čuda... Svakako zavirite na njen blog!

Pan brioche

Sastojci:

  • 450 g glatkog brašna
  • vrećica instant kvasca
  • prstohvat soli
  • 180 g mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 2 jaja
  • naribana korica jedne naranče + 2 žlice soka od naranče
  • malo maslaca za premazivanje

Za panettone

  • 50 g kapljica čokolade

Za pan brioche s jabukama

  • 1 jabuka
  • žličica cimeta za posipanje
  • žlica šećera za posipanje

Priprema:

  1. Brašno prosijte, stavite ga u posudu od miksera te dodajte suhi kvasac.
  2. U drugoj zdjelici ugrijte mlijeko kojem ste dodali maslac, šećer i prstohvat soli. Ne treba prokuhati, ugrijte tek toliko da se maslac otopi. Skinite s vatre i kratko prohladite.
  3. Jaja kojima ste dodali sok i koricu naranče kratko izmutite mikserom dok se ne zapjene. Isto kao i kod prosijavanja brašna, ovo je potrebno kako bi što više zraka ušlo u jaja i kasnije u smjesu.
  4. Prethodno pripremljenom brašnu dodajte jaja i mlako mlijeko pa sve izmiksajte dok se smjesa ne počne lagano odvajati od rubova posude. Tijesto će biti ljepljivo i mekano, tako mora biti.
  5. Posudu s tijestom pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže dok ne udvostruči volumen (trebat će 2 do 4 sata, ovisno o temperaturi prostorije).
  6. Kad se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i kratko premijesite. Sve to radite nježno i lagano kako bi što manje zraka izašlo iz tijesta. Tijesto podijelite na dva djela.
  7. U jedan dio umijesite kapljice čokolade, oblikujte kuglu i stavite u manji okrugli kalup za panettone (promjera 18 cm) kojeg ste prethodno premazali maslacem.
  8. Za pan brioche s jabukom, jabuku narežite, kratko prokuhajte u malo vode da omekša pa procijedite i zgnječite vilicom (ovo možete napraviti i ranije dok se tijesto diže). Lagano razvucite drugi dio tijesta, rasporedite po njemu jabuku, pospite cimetom i šećerom pa zarolajte. Stavite u manji pravokutni kalup za kruh kojeg ste prethodno premazali maslacem.
  9. Oba kalupa prekrijte plastičnom folijom i pustite na toplom dizati drugi puta (oko sat vremena).
  10. Nakon što je tijesto po drugi puta udvostručilo svoj volumen, pecite ga u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta do zlatno smeđe boje. Provjerite nakon 20-tak minuta pa ako prebrzo hvata boju pokrijte plastičnom folijom. Nakon pola sata čačkalicom provjerite ako je pan brioche pečen, čačkalica mora izaći suha. Po potrebi produžite pečenje.
  11. Još vruć pan brioche premažite prethodno otopljenim maslacem i pustite da se hladi. Dobar tek!
Source: Pane Dolce al Cioccolato

You May Also Like

2 comments