"Čupavi" čokoladni macarons

by - February 02, 2014

Evo mojih prvih Macarons kolačića! Čitala sam i slušala puno o njihovoj kompliciranoj pripremi, dugo se dvoumila o upuštanju u ovu slatku avanturu i na kraju svega mogu samo zaključiti - nisu baš najljepši macarons koje ste vidili, ali dokazano uspijevaju iz prve! Pa krenimo...

[recipe-foody]Sastojci za macaronse:


  • 3 bjelanjka

  • 200 g šećera

  • 125 g mljevenih badema

  • 30 g šećera u prahu

  • 15 g (gorkog) kakaa u prahu

  • jestiva crvena boja (po želji)


Sastojci za kremu:

  • 120 g specijalne desertne čokolade (ili čokolade za kuhanje)

  • 80 g maslaca

  • 30 g punomasnog vrhnja



Pomiješajte kakao, šećer u prahu i fino mljevene bademe. Bademe je dobro prethodno prosijati.

Od bjelanjaka umutite snijeg. Dodajte žlicu šećera, a zatim pomalo i ostatak šećera i umutite ga mikserom (max. brzina). Bjelanjak mora biti jako čvrst.

Ukoliko želite dodatno obojiti vaše macaronse, ovo je trenutak za dodavanje jestive boje u bjelanjak. Dodajte 20 kapi jestive crvene boje i dobro umiješajte. U nedostatku boje, ja sam svoje ostavila prirodno "kakaaste".

Bjelanjcima zatim polako umiješajte smjesu kakaa, šećera u prahu i mljevenih badema. Nemojte miješati električnom miješalicom već ručnom pjenjačom ili špatulom.

Slijedi borba s vrećicom za kolače! Dakle, dobivenom smjesom punite vrećicu i formirajte male, okrugle kolačiće (promjera pribl. 3 cm) na limu za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje (ostavite dovoljno mjesta kako vam se ne bi slijepili). Mislim da je meni smjesa ipak bila malo prečvrsta, a uz to sam koristila onaj nazubljeni nastavak za vrećicu pa su zato ispali ovako "čupavi". Uz to, trebali su biti i nešto manji.

Pustite da odstoje barem 30-45 minuta (može i duže) prije nego ih ubacite u pećnicu. Ovo je dosta bitno jer će tijekom stajanja macaronsi s gornje strane stvoriti tanku koricu koja će spriječiti razlijevanje tijekom pećenja i omogućiti stvaranje one prepoznatljive "nogice" odnosno prstena.

Pecite na 150 stupnjeva oko 13 - 15 minuta i pazite da ne zagore. Stavite peći jedan po jedan pleh. U receptu piše da vrata pećnice moraju biti lagano otvorena, no mislim da nije nužno. Ja nisam cijelo vrijeme držala otvoreno, tek sam tu i tamo malo zavirivala.

Izvadite makarone iz pećnice, lagano poprskajte vodom kako bi ih što lakše odvojili od papira. Pustite da se ohlade tako da ih položite na ubrus s gornjom stranom prema dolje... Ja sam ih pustila da se normalno ohlade, bez prskanja i okretanja, i onda hladne lagano odvojila od papira za pečenje.

Dok se macaronsi hlade, pripremite kremu. Rastopite na pari čokoladu, maslac i vrhnje. Dobro izmiješajte i pustite da se ohladi.

Za kraj, uz pomoć čokoladne kreme lijepite dva i dva macaronsa.

Macaronsi su super ideja za poklon, lijepo zapakirani u kutijici sa mašnicom. Za šarene varijante umjesto kakaa u smjesu dodajte različite jestive boje. Umjesto kreme od čokolade mogu se puniti različitim kremama od vanilije, limuna... Samo vaša mašta je granica![/recipe-foody]

 

You May Also Like

2 comments