Čokoladni ganache (osnovni recept)

by - November 08, 2014


U pripremi su recepti za dva čokoladna kolača, a kako su oba prelivena finom kremastom čokoladnom glazurom, red je da jedan post posvetim ganachu.

Ganache (ganaš) je čokoladna krema za koju vam trebaju samo dva sastojka - čokolada i slatko vrhnje. Omjer vrhnja i čokolade varira ovisno o namjeni. Tako će vam za glazuru trebati omjer 1:1, a za gušću kremu za nadjevanje kolača ili ukrašavanje cupcakesa na 100 g čokolade stavite 50 ml vrhnja. Ganache može poslužiti i kao umak, u tom slučaju samo stavite više vrhnja.

Pravilan postupak je sljedeći:

Slatko vrhnje zagrijavajte gotovo do vrenja pa ga prelijete preko nasjeckane čokolade i miješate dok se čokolada ne otopi odnosno dok ne dobijete glatku smjesu.

No kako je u kućnoj izradi bez potrebnog alata i termometra, granica između vrenja i gotovo vrenja jako mala, odati ću vam tehniku koja kod mene uvijek pali.

Moj postupak je sljedeći:

  1. Otopite čokoladu na pari, pa lagano dodajte slatko vrhnje.
  2. Vrhnje prethodno lagano podgrijte, tek toliko da ga istemperirate, ili neka vam bude na sobnoj temperaturi kako vam se prilikom dodavanja čokolada ne bi stvrdnula.
  3. Kratko miješajte dok se sve ne sjedini, cijelo vrijeme na pari, ali pazite da ne bude prevruće jer vrhnje ni u kojem trenutku ne smije provrijeti.
  4. Najčešće radim glazuru u omjeru 200 g čokolade i 2 dcl slatkog vrhnja i bude mi dovoljno za pravokutni kalup srednjih dimenzija (oko 30x20 cm) ili standardni okrugli kalup za tortu.
A sad se bacam na ostale recepte kako bi se što prije mogli okušati u pripremi ganacha :)

You May Also Like

2 comments

  1. Da li ganaš može da se pravi sa zaslađenom biljnom pavlakom, npr. Hole?

    ReplyDelete
  2. Pozdrav Jelena i isprike na kasnom odgovoru. Ja uvijek koristim slatko vrhnje za pripremu ganacha, ali znala sam naići i na recepte sa vrhnjem za šlag.

    ReplyDelete