Sirup od bazge, ili kako bar na kratko opet biti klinac

by - May 15, 2015

Bazga = djetinjstvo! Vjerujem da nema osobe koja vam neće reći isto :)

Nama je sok od bazge uvijek pripremala nona u Rijeci. Svaku moguću priliku iskoristili bi za "promjenu zraka" i odlazak u vikendicu na toliko drago (Zlobinsko) Brdo. Na povratku u Rijeku nona bi nabrala mlade, svježe goranske cvjetove bazge. Cvjetove je onda nekoliko dana namakala u velikoj 10-litarskoj kanti, uz povremeno miješanje... Mmmm kako je samo cijeli stan mirisao u tim trenucima!

Nona je zapravo pripremala sok, odnosno vino od bazge, što je meni puuuuno bolje od sirupa kojeg vam ja donosim u nastavku. Taj osvježavajući napitak radi se s dodatkom octa što soku daje finu pjenušavost, zbog čeka ga vjerojatno i nazivaju vinom. Ako želite isprobati, potražite na internetu, ima puno recepata.

Za sirup sam se odlučila iz nekoliko praktičnih razloga. Puno je kraće vrijeme pripreme (za vino se bazga namače 6 do 10 dana) i dobijete manju količinu koncentriranog sirupa što je jednostavnije za pohranu. Osim toga, po ovom receptu možete pripremiti i sirup od kadulje. Na litru vode samo bazgu zamijenite šakom cvjetova ili mladih listova kadulje.

Ipak, nadam se uskoro okušati i u pripremi vina od bazge, okusa koji vraća u djetinjstvo.

[recipe-foody]Sastojci (za 1 litru vode, dobiti ćete oko 2 litre sirupa):


  • 10 (većih) do 15 (manjih) cvjetova bazge

  • 1 litra vode

  • 1 kg šećera

  • 20 g limunske kiseline

  • 1 cijeli limun (nije obavezan, ali ako imate neprskani zašto ne)


Priprema:

Cvjetove bazge potopite u hladnu vodu i ostavite stajati 24 sata, uz povremeno miješanje. Po potrebi, cvjetove prethodno lagano protresite ili properite kako bi isprali eventualne bubice i prašinu.

Sutradan procijedite sirup kroz gustu gazu. Rukama dobro ocijedite i cvjetove. Za ovo uzmite veći lonac jer će se količina tekućine udvostručiti kad dodate šećer.

U ocijeđenu tekućinu sada dodajte šećer, limunsku kiselinu i na kriške narezan limun pa sve skupa stavite kuhati. Kada provri smanjite vatru i kuhajte još 10-tak minuta.

Skuhani sirup od bazge ohladite, ponovno procijedite od limuna, ulijte u čiste staklene boce i dobro zatvorite. Do konzumacije čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, najbolje u frižideru. Poslužite razrijeđeno vodom.

Puno je ljekovitih svojstava bazge, a ono najzanimljivije sad pred ljeto je sigurno to što pomaže pri mršavljenju :) E, pa živjeli! Cin cin![/recipe-foody]

[gallery type="rectangular" ids="1118,1117"]

You May Also Like

0 comments