Lemon meringue tart ili jednostavno, pita od limuna i bjelanjaka

by - April 26, 2014

Ako nečega na Lošinju imamo u izobilju onda su to sigurno limuni!

Da se malo pohvalim - limun, ali i ostali agrumi, zbog blage mediteranske klime na Lošinju cvate tijekom cijele godine pa nije rijetko na jednom stablu vidjeti i žute i zelene plodove.

Otok Lošinj specifičan je i po tome što ovdje rastu i stabla divljeg limuna - četrun ili citron. Četrun je sličan običnom limunu, no puno je veći i ima grublju i naboranu, vrlo debelu aromatičnu koru. Lošinjski četruni na stablu mogu ostati i do tri godine zbog blage klime! Najviše zrelih plodova ima u siječnju, veljači i ožujku kada su i najsočniji. Lošinjski četrun daje od 300 do 400 kilograma plodova godišnje dok prosječno stablo običnog limuna u povoljnim klimatskim uvijetima ima prinos od 100 do 150 kilograma godišnje.

Nakon svega gore navedenog, sigurno vam je sada jasnije zašto u gotovo svaki moj recept, a pogotovo one tradicionalne nonine, obavezno ide korica limuna. Otuda i moja želja da se jednom okušam u pripremi pite od limuna (lemon tart ili tart au citron),  klasične francuske slastice prepune osvježavajuće arome limuna.

Recept je preuzet sa bloga Jedozovni duo, prema receptu Gordona Ramsayja, i u originalu ide bez meringue kreme. Meringue je pak preuzet sa bloga Francuska kuhinja i super se uklopio. Ima puno recepata za lemon tart, no ovaj mi se činio dosta jednostavan jer kremu od limuna ne treba kuhati, a i u meringue ne ide sirup od šećera. Malo je pipkavo, ali sve skupa je jednostavno i nema puno pripreme. Preporučam svakome tko je voljan odvažiti se!

[recipe-foody]Sastojci za tijesto:


  •  125 g maslaca

  • 90 g šećera

  • 1 veliko jaje

  • 250 g brašna

  • 1 žličicu soli

  • 1 žlicu ledeno hladno vode (po potrebi)


Sastojci za kremu:

  •  sok 2 manja ili 1 većeg limuna

  • 2 jaja

  • 4 žumanjka

  • 180 g šećera

  • 200 ml slatkog vrhnja


Sastojci za meringue (krema od tučenih bjelanjaka):

  • 2 bjelanjka

  • 100 g šečera

  • 1/2 žličica praška za peciva


Pomiješajte maslac, šećer, jaje, brašno i prstohvat soli i umijesite prhko tijesto. Ako vam se tijesto čini suho, dodajte žlicu vode. Tijesto zamotajte u przirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Kad se tijesto malo prohladilo, razvaljajte ga i obložite njime prethodno namašćen i pobrašnjen okrugli kalup za pite. Tijesto zatim ponovno stavite u hladnjak dok se pećnica ne zagrije na 190 stupnjeva.

Prije samog pečenja na tijesto možete staviti papir za pečenje pa po njemu rasporedite grah ili rižu kako se tijesto ne bi diglo. Ja nisam tako radila nego sam tijesto samo malo izbockala vilicom prije i tijekom pečenja kada se u jednom trenutku krenulo napuhavati.

Pecite 20-tak minuta na donjoj vodilici. Ako koristite grah, uklonite ga nakon 15 minuta pa pecite još 5 minuta. Tijesto izvadite i pećnicu smanjite na 140 stupnjeva.

Dok se tijesto peče, istucite jaja i žumanjke sa šećerom pa dodajte slatko vrhnje. Ulijte limunov sok i miješajte dok se krema ne zgusne.

Ne moram vam ni reći da se to meni niš nije zgusnulo! Ili mi je bilo previše soka od limuna pa je kiselina zeznula vrhnje, ili sam prerano izvadila vrhnje iz frižidera pa se  tako mlako nije dalo istući. Zato ću drugi puta ako bude veliki staviti samo jedan limun, a možda čak i koristiti vrhnje za šlag umjesto slatkog vrhnja, ono se lakše istuće.

Zgusnutu kremu bi iz nekog razloga trebalo procijediti kroz sito, no kod mene nije bilo potrebe za time ;)

Kremu zatim izlijte na pečeno tijesto (ja sam izlila tako rijetko pa što bude i na kraju se ipak lijepo stisnula). Pecite 50 do 60 minuta na 140 stupnjeva. Sredina mora ostati drhtava.

Za meringue, tucite bjelanjke i kad se počnu pretvarati u snijeg dodajte šećer i prašak za pecivo. Tucite dalje u čvrst snijeg. Stavite na kremu od limuna (pazite da krema nije pretopla kako se bjelanjak ne bi rastopio) i napravite dekoraciju po želji.

Sve skupa stavite kratko u pećnicu na najvišu vodilicu (možete uključiti opciju grill) na 180 stupnjeva oko 5 minuta, tek toliko da bjelanjak dobije lijepu smećkastu boju.

Pitu dobro ohladite prije serviranja.

Ako niste baš ljubitelj kreme od bjelanjaka, lemon tart možete poslužiti i bez meringue. Pitu samo dobro ohladite i pospite šećerom u prahu. Meni se ipak više sviđa sa bjelanjkom, ne samo zbog okusa nego i vizualno.

Dobar tek![/recipe-foody]

[gallery type="rectangular" ids="811,812"]

You May Also Like

0 comments