Brzi kolač od bjelanjaka

by - May 04, 2014

Koliko često vam je nakon pripreme slastica ostalo bjelanjaka? Evo jednog jednostavnog i brzog recepta za takve situacije!

U originalu za ovaj kolač je potrebno 8 bjelanjaka, ali može i manje pa sam vam unaprijed izračunala i količine po jednom bjelanjku. Ja sam ga ovoga puta radila od pet bjelanjaka. Za manje od pet preporučam kalup za muffine, kako vam u pravokutnom kalupu ne bi ostao prenizak.

[recipe-foody]Sastojci:


  • 8 bjelanjaka

  • 170 g šećera (21,25 g po bjelanjku)

  • 80 g margarina ili maslaca (10 g po bjelanjku)

  • 160 g brašna (20 g po bjelanjku)

  • po 100 g (12,5 g po bjelanjku) grožđica, oraha, čokolade, kandiranog voća ili drugih sastojaka, po želji

  • korica limuna ili naranče, po želji

  • šećer u prahu za posipanje, po želji


Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Postepeno dodajte šećer i otopljeni margarin cijelo vrijeme miksajući. Rukom lagano umiješajte jednu po jednu žlicu brašna. Na kraju umiješajte nasjeckane orašaste plodove, suho voće i/ili čokoladu, po želji.

Kolač pecite na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta. Za manju količinu bjelanjaka biti će dovoljno i 20-tak minuta.

Kod sastojaka daje mašti na volju, sve dolazi u obzir - brusnice, datulje, marelice, lješnjaci, bademi... Moj novogodišnji kugluf je s orasima, grožđicama, brusnicama i kandiranom narančom, a kalup je namazan maslacem i posut kokosovim brašnom. Drugi je od grožđica, šljiva, oraha i cimeta (zato je malo tamniji). Pazite jedino da ne pretjerate, stavljate li više od tri sastojka slobodno smanjite količinu svakoga. Možete dodati i jedan vanilin šećer.

I to je to, ne može brže i jednostavnije :)[/recipe-foody]

[gallery type="rectangular" ids="1529,1530,815"]

You May Also Like

0 comments