Pinza (pinca) none Marie

by - April 15, 2014


Kakav je to Uskrs bez pince pa sam zato i ja odlučila podijeliti s vama starinski recept moje none Marie. Inače, nonine su pince već dugi niz godina strogo čuvana obiteljska tajna, i u moru recepata i verzija, meni je ovo jedini pravi recept za domaću (lošinjsku) pincu!

Kod pripreme pinci najbitnija vam je temperatura. Svi sastoji moraju biti mlaki ili bar na sobnoj temperaturi, a i prostorija u kojoj pripremate i dižete pince mora biti dobro ugrijana.

Druga jako bitna stvar je strpljenje. Ako se želite uhvatiti u koštac sa pincom pripremite se na višesatnu slatku borbu. Pince se naime moraju dizati dva puta, i to drugi puta čak 4-5 sati, a u sve to još nije uključeno vrijeme pripreme i pečenja.

Ja ih radim jednom godišnje, za Uskrs, ne zato što su prezahtjevne nego da mi bude veći gušt iščekivati do slijedeće godine. I uvijek se iznova čudim kako malo korice limuna i čep-dva ruma mogu dati toliko intenzivnu aromu. Najviše volim kada cijela kuća miriše po pincama!

Pince

Sastojci za najbolju pincu na svijetu:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 15 dag kvasca
  • 25 dag šećera
  • 15 dag ulja
  • 5 jaja (2 cijela i 3 žutanjka)
  • korica 2 limuna
  • 2 čepa ruma
  • prstohvat soli
  • 2 dcl mlijeka, po potrebi
  • jaje za premazivanje

Priprema:

  1. Kvasac rastopite u 1 dcl mlakog mlijeka sa 2 žlice šećera, pospite s malo brašna i pustite da se diže.
  2. Za to vrijeme izmješajte ostale sastojke - šećer, jaja, masnoću, koricu limuna, rum i sol. Jako je važno ovo raditi "na toplom", odnosno na posudi s toplom vodom, ali pazite da nije prevruća i nikako da nije na vatri kako vam se jaja ne bi skuhala.
  3. Brašno prosijajte, napravite rupu u sredini, dodajte smjesu s jajima i na kraju uzdigli kvasac te rukama zamijesite tijesto. Obavezno mijesite (toplim) rukama, nikako ne mikserom! Po potrebi dodajte brašna ili mlijeka. Ako dodajete mlijeko pazite da bude mlako, nikako hladno iz frižidera, kako vam ne bi rashladilo smjesu koju ste tako lijepo grijali na pari. Također preporučam da tijesto zamijesite u posudi, ne na stolu, biti će vam puno lakše jer je smjesa od jaja dosta tekuća. Kad vam se svi sastojci sjedine, prebacite se na stol i mijesite, mijesite, mijesite (tako vješto kao pekar pravi) dok pod rukama ne počnete osjećati sitne mjehuriće zraka, to tijesto "radi". Tijesto zatim ostavite na toplom da se diže, najmanje sat vremena.
  4. Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga i oblikujte 3-4 loptice (ja uglavnom od kile brašna napravim 3 lijepe poveće pince). Nona je obavezno za nas klince radila i "drecu" odnosno pletenicu. Od papira za pečenje oblikujte krugove, svaku pincu stavite na svoj krug, pokrijte ih krpom i ostavite na toplom da se dižu - 4 do 5 sati!
  5. Neposredno prije pečenja škarama zarežite karakterističan oblik križa. Ja radim tri dosta duboka reza, izvana prema sredini. Pecite na 175 stupnjeva oko 30 minuta. Ako vam prebrzo hvataju boju smanjite na 150 stupnjeva. Ako niste sigurni, nakon pola sata slobodno čačkalicom provjerite jesu li pečene u sredini.
  6. Još tople pince premažite razmućenim jajetom, pustite da se ohlade i eksplozija aroma može krenuti. Sretan Uskrs!
Ima nešto po čemu je nonina pinca drugačija od svih ostalih recepata na koje sam naišla. Znate li o čemu se radi?

You May Also Like

2 comments

  1. baš si razmišljam već par dana kako za ovaj Uskrs želim praviti pincu i tvoj mi je recept kao naručen došao :) kod mene i mojih u Slavoniji to nije običaj,ali volim isprobavati nove stvari,a i izgleda jako slasno na fotkama :)

    ReplyDelete
  2. hvala :) slikica je nešto starija. ove godine ću ih prvi puta raditi u novom stanu i novoj pećnici pa me malo strah kako će mi ispasti, ali nadam se da će biti lijepi modeli za novo slikanje :)
    ako ih budeš spremala, ovo tijesto je inače dosta zbijeno i teško pa nemoj misliti da su suhe, to tako mora biti

    ReplyDelete