Brzi tiramisu (bez jaja)... Idealno za ljeto!

by - June 15, 2014

Moram vam nešto priznati, baš i ne volim raditi kolače u kojima treba namakati kekse jer me uvijek strah da ne namočim previše ili premalo. No u vrućim ljetnim danima, kada nemate puno vremena i ne da vam se stajati kraj tople pećnice, takve su slastice idealan izbor.

Ljetnu turu recepata započinjem jednim brzim i jednostavnim receptom za nadaleko poznati tiramisu. U ovoj verziji ne idu jaja pa ne morate brinuti ako (iako ne vjerujem da je to moguće) stoji dan-dva duže.

[recipe-foody]Sastojci:


  • 30 dag piškota

  • 4 dl slatkog vrhnja

  • 25 dag Mascarpone sira

  • 5 žlica smeđeg šećera (može i običnog)

  • 0,5 dcl ruma (ili ako imate Amaretta)

  • 4 dcl skuhane ohlađene crne kave (bez šećera)

  • 1 kremfix (šlagfix), po potrebi

  • kakao prah za posipanje


Količine u ovom receptu su zaista okvirne, tek toliko da si znate napraviti spisak za trgovinu. Ovisno o veličini lima možda će vam trebati malo više ili manje piškota. Ako volite mascarpone, slobodno ga staviti više, iako je 25 dag sasvim dovoljno. Kave skuhajte od oka, ako vam pofali lako skuhate još, a ruma i šećera stavite po želji. Jedino sa vrhnjem ne možete faliti, njega uvijek ide 2 čašice od 2 dcl.

Pa krenimo... Skuhajte kavu i pustite da se hladi.

Mikserom miksajte hladno vrhnje dok ne dobijete šlag. Bitno je da vam vrhnje bude hladno jer se inače neće istući. Dodajte mascarpone, rum (ili amareto) i šećer. Ako vam se krema čini rijetka, dodajte kremfix (ili šlagfix).

Piškote namačite u kavu s obje strane i slažite ih jednog pored drugog. Pošećerenu stranu piškota slobodno namačite par sekundica duže. Složene piškote prekrijte slojem kreme. Nastavite sa drugim redom piškota i prekrijte preostalom kremom. Količina je dovoljna za lim dimenzija cca 30 x 20 cm.

Tiramisu dobro ohladite, barem 3-4 sata, a prije posluživanja pospite kakaom u prahu (kroz sitno sito ili cjedilo za čaj).

Vjerujem da tiramisu nije slučajno dobio to ime ("digni me gore") jer sa svakim zalogajem zaista se osjećate bolje :)[/recipe-foody]

You May Also Like

2 comments