Pekmez od smokava, kraljice mediterana

by - September 17, 2015


Nastavljamo sa zimnicom, slatkom naravno, i to od kraljice mediterana - smokve.

Smokve najviše volim suhe, to je najbolji način kako divne slatke plodove sačuvati za zimu, pa smo zato većinu osušili. Svježih smokava je ostalo tek malo više od 1 kg, ali sasvim dovoljno da dvije nove slatke teglice zauzmu mjesto u kuhinjskom ormariću koji sve više sliči na pravu malu špajzu.

Pekmez od smokava

Sastojci za 1 kg smokava:

  • do 20 dag šećera
  • 1 vanil šećer
  • malo ruma

Priprema:

  1. Smokve očistite od peteljki i prerežite na pola ili na četvrtine. U loncu u kojem ćete kuhati pekmez slažite red smokava red šećera dok ne potrošite sve sastojke. Za početak stavite manje šećera pa po ukusu pred kraj kuhanja dodajte ostatak. Ja sam stavila 15 dag i više nisam dodavala.
  2. Smokve i šećer stavite kuhati na laganu vatru uz neprekidno miješanje. Kada se šećer otopi i smokve zakuhaju smanjite vatru i nastavite kuhati uz često miješanje. Kuhajte do željene gustoće, a pred kraj kuhanja dodajte vanil šećer i malo ruma. Po želji sve kratko sameljite štapnim mikserom.
  3. Dužina kuhanja ovisi o stupnju zrelosti voća. Meni se pekmez dovoljno zgusnuo već nakon sat vremena kuhanja, ali može trebati i 2 do 3 sata. Gustoću procijenite tako da izvadite malo pekmeza na tanjurić i ostavite da se ohladi.
  4. Topli pekmez od smokava stavljajte u još tople, sterilizirane teglice, dobro zatvorite, pustite da se postepeno hladi pa čuvajte na suhom i tamnom mjestu. Ovdje pogledajte detaljan postupak sterilizacije staklenki i čuvanja.

You May Also Like

0 comments