Ajvar i pinđur - kraljevi domaće zimnice

by - September 04, 2016

Nadaleko omiljeni ajvar i kod nas možda manje zastupljen pinđur nezaobilazni su dio svake domaće zimnice. Osnovna razlika je u tome što pinđur, uz papriku i patlidžan, sadrži rajčicu i ne melje se.

Puno je verzija i načina pripreme ajvara i pinđura, ovisno o tome stavlja li se patlidžan ili ne, peku li se paprike ili se kuhaju u octu, čiste li se sve sjemenke ili ne smeta ako ostanu, ljući ili blaži, sa lukom ili bez... Ja sam svoj još malo mediteranizirala tako što sam povrće popržila na maslinovom ulju :) U svakom slučaju, kako god ih voljeli i pripremali, jedno je sigurno - ajvar i sve njegove podverzije zasluženo nose titulu kralja zimnice!

Par savjeta prije nego se bacite na posao :) Oboružajte se strpljenjem! Svo povrće treba oprati, ispeći, oguliti, očistiti, narezati, što će vam oduzeti najviše vremena. Pomognite si tako da dio pripremite dan ranije. Ispecite paprike večer prije i pustite neka se pare i cijede preko noći. I rajčice za pinđur možete očistiti i skuhati u pire unaprijed. Ako pripremate veće količine od navedenih radite u nekoliko tura, npr. dok se jedna tura kuha pecite paprike za drugu. Staklenke neka budu spremne i čiste pa ih prije punjenja samo kratko zagrijte u pećnici. Držite se one - dobra organizacija je pola posla, i sigurna sam da neće biti većih problema.

[recipe id="1746"]

Ovdje pogledajte detaljan postupak sterilizacije i pasterizacije

[gallery type="rectangular" ids="1754,1751,1753"]

You May Also Like

0 comments