Domaća zimnica - sterilizacija i pasterizacija

by - October 05, 2015


Kod pripreme raznih marmelada posebnu pažnju posvećujem sterilizaciji i pasterizaciji jer o tome ovisi trajnost zimnice.

Staklenke moraju biti čiste i sterilizirane grijanjem u pećnici. Kod zimnica bez kuhanja, poput kompota, preporučuje se napraviti pasterizaciju u toploj vodi odnosno pune tegle još jednom izložiti visokoj temperaturi radi produljenja roka trajanja.

Budući da je proces više-manje isti kako za slatku tako i za slanu zimnicu, činilo mi se zgodno na jednom mjestu opisati cijeli postupak kako se kasnije ne bi ponavljala iz posta u post. Na internetu možete naći puno savjeta kako pravilno pasterizirati i sterilizirati. Ne znam da li je ovaj moj način sto posto točan, ali ja ga se pridržavam i do sada mi se još ništa nije pokvarilo.

Sterilizacija i pasterizacija

Sterilizacija staklenki:

  1. Kad ste već pri kraju sa kuhanjem ili pripremom nekuhane zimnice sterilizirajte staklenke. Staklenke dobro operite toplom vodom i još vlažne posložite otvorom prema dolje na lim na koji ste prethodno stavili čistu kuhinjsku krpu. Vlaga iz teglica tako će pomoći dodatnoj sterilizaciji. Staklenke skupa s čepovima stavite u pećnicu na 150 stupnjeva 10 minuta. Odmah nakon vađenja iz pećnice okrenite staklenke kako bi isparila eventualna preostala vlaga (ja ih okrenem i ubacim nazad u pećnicu na minutu-dvije da se osuše do kraja). Pazite da se ne opečete, teglice i poklopci su jako vrući. Također, ako imate one staklenke s hermetičkim poklopcem pripazite na gumu i držite ih kraće u pećnici.
  2. Kod kuhanih zimnica (razne marmelade, ajvar i sl.) vruće staklenke punite vrućom zimnicom pazeći da ne zaprljate rubove (ili bar ne jako). Ako negdje malo i iscuri, očistite rub kuhinjskim papirom umočenim u alkohol ili rakiju. Nikako nemojte ostavljati prljave rubove jer to sprječava kvalitetno zatvaranje što može dovesti do stvaranja plijesni i kvarenja zimnice.
  3. Prije zatvaranja napunjene teglice kratko vratite u još toplu (ca. 100 stupnjeva), ugašenu pećnicu kako bi se uhvatila zaštitna korica. Nakon 20-30 minuta izvadite iz pećnice i još tople staklenke dobro zatvorite.
  4. Kod zimnica bez kuhanja (kompoti, ukiseljeno povrće i sl.) staklenke prije punjenja pustite da se ohlade. Punite pazeći da ne zaprljate rubove, po potrebi očistite pa dobro zatvorite.

Pasterizacija zimnice:

  1. Kod kuhanih zimnica, dodatna pasterizacija nije potrebna jer se vruća zimnica stavlja u vruće staklenke što omogućuje hermetičko zatvaranje. Dovoljno je zatvorene staklenke zamotati u deku, stolnjak ili deblji ručnik kako bi se postepeno hladile (postupnim hlađenjem stvorit će se bolji vakuum).
  2. Za nekuhane zimnice potrebno je napraviti pasterizaciju zagrijavanjem (prokuhavanjem) zatvorenih teglica. Na taj se način uništavaju mikroorganizmi, a tijekom zagrijavanja staklenka se hermetički zatvori.
  3. Dno veće posude obložite krpom kako bi izbjegli direktan dodir staklenki s vrućim metalom. U posudu poredajte napunjene i zatvorene staklenke tako da se međusobno ne dodiruju i da ne dodiruju rub posude. Ulijte hladne vode (ako su staklenke vruće, npr. od vrućeg sirupa za kompot, neka voda bude mlaka, ali nikako prevruća) do najviše 2-3 prsta ispod ruba najniže staklenke.
  4. Posudu stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja pa smanjite vatru tako da lagano ključa. Vrijeme pasterizacije se računa od trenutka kada voda proključa, a dužinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnica (npr. već prokuhano voće može se kraće pasterizirati) kao i veličini staklenke (zato je bolje da su staklenke približno jednake veličine).
  5. Vrijeme i temperaturu kod pripreme zimnica u kućanstvu nije jednostavno procijeniti. Neke prosječne vrijednosti za staklenke od 1 litre kod pasterizacije voća su 80 stupnjeva 35 minuta, odnosno za povrće 100 stupnjeva 60 minuta. U svakom slučaju, nećete pogriješiti ako ih ostavite par minuta duže. Dužim pasteriziranjem prelazi se ponovno na sterilizaciju što neće imati bitniji utjecaj na namirnice, štoviše može samo produžiti trajnost zimnice.
  6. Nakon pasterizacije, staklenke izvadite iz tople vode, obrišite, zamotajte u deku ili ručnik i pustite da se postepeno hlade.

Čuvanje zimnice:

  • Potpuno ohlađenu zimnicu čuvajte na suhom, tamnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja držite u hladnjaku.

Još par savjeta za savršenu zimnicu:

  • Pored sterilizacije i pasterizacije, za dobru zimnicu potrebno je koristiti potpuno svježe voće i povrće na vrhuncu zrelosti. Ako je ikako moguće birajte namirnice iz ekološkog uzgoja i pripremite ih odmah nakon branja. 
  • Posuđe koje koristite mora biti potpuno čisto, a za miješanje koristite drvenu kuhaču.
  • Osim ovih praktičnih savjeta koji će osigurati trajnost vaše zimnice, možete se poigrati i okusima. Svoju slatku zimnicu upotpunite raznim začinima poput cimeta, ruma i vanilije u slatke, odnosno lovora, papra, maslinovog ulja i češnjaka u slane zimnice.

You May Also Like

1 comments

  1. Bok, molim te možeš li mi objasniti ovo: "Dno veće posude obložite krpom kako bi izbjegli direktan dodir staklenki s vrućim metalom. U posudu poredajte napunjene i zatvorene staklenke tako da se međusobno ne dodiruju i da ne dodiruju rub posude. Ulijte hladne vode (ako su staklenke vruće, npr. od vrućeg sirupa za kompot, neka voda bude mlaka, ali nikako prevruća) do najviše 2-3 prsta ispod ruba najniže staklenke.

    Posudu stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja pa smanjite vatru tako da lagano ključa. "

    Ne razumijem. Obložiti dno posude krpom, onda u tu posudu staviti staklenke i uliti vodu i onda to pustiti da proključa? Ne razumijem kako sa tom krpom u posudi da ključa? I krpa da ključa sa staklenkama?

    ReplyDelete