Čokoladna pita sa skutom i mascarpone sirom

by - November 01, 2014

Recept za ovu sočnu i meku čokoladnu pitu nisam još isprobala, ali nakon objave na Facebook stranici svima nam je zagolicala nepce pa sam požurila sa prijevodom. Za originalan recept i slike posjetite blog Vale cucina e fantasia. Ako ga isprobate prije mene želim čuti vaša iskustva!

Tako sam pisala prije nekoliko dana, a u međuvremenu sam isprobala recept i nažalost ostala pomalo razočarana. Očekivala sam kremasto punjenje od sira i mekano tijesto no sve je ispalo tvrdo i zbijeno.

Pekla sam ga u okruglom kalupu promjera 22 cm, kako i piše u originalnom receptu, i stavila po 250 g od svakog sira, ali punjenja je svejedno bilo malo. Drugi puta bi ga pekla u manjem kalupu ili bi stavila više sira, i to nekog mekšeg  i vlažnijeg, možda čak malo milerama ili vrhnja, tako da ostane sočno.

Brašno bi svakako zamijenila oštrim. Prvi puta sam radila prhko tijesto sa glatkim brašnom i nije mi se svidilo. Više sliči na biskvit nego na prhko tijesto.

No neka vas sve ovo ne obeshrabri. Ne ispadnu uvijek svi kolači onako kako ste zamislili. Čak i kad nisu savršeni kao oni sa slika, ne znači da nisu dobri. Isprobajte ih ponovno, promijenite neke sastojke ili postupak rada. Bitno je samo ne odustati. Evo i moja se pita već skoro pojela :)

[recipe-foody]*Sastojci za prhko tijesto od kakaa:

  • 2 jaja

  • 250 g glatkog brašna

  • 50 g gorkog kakaa

  • 150 g maslaca

  • 120 g šećera


*Sastojci za nadjev:

  • 200 g mascarpone sira

  • 200 g skute (može bilo koji drugi svježi sir)

  • 100 g šećera

  • čokoladne kapljice ili usitnjeni komadići čokolade, količina po želji


*Sastojci prema originalnom receptu

Pomiješajte brašno i kakao pa dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko prhko tijesto. Ostavite ga da odstoji pola sata na hladnom.

Za nadjev, miješajte ručno drvenom kuhačom sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu.

Kalup namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. U receptu piše da se peče u kalupu za krostate, ali po slici mi pita izgleda dosta visoka pa možda bolje koristiti kalup za tortu. A i biti će lakše izvaditi pitu iz kalupa.

Tijesto podijelite na dva dijela. Jednu polovicu razvaljajte nešto veće od kalupa i njome obložite dno i rubove kalupa. Ulijte nadjev od sira. Poklopite drugom polovicom tijesta koju ste razvaljali na veličinu kalupa. Stisnite rubove da nadjev ne iscuri.

Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Dobro ohladite prije vađenja iz kalupa. Pitu čuvajte u hladnjaku do trenutka posluživanja.[/recipe-foody]

You May Also Like

0 comments