Krofne (krafen) tete Giuli kao uvod u karneval

by - January 14, 2015

Spopala me neka luda želja za krofnama zadnjih dana. Možda zato što nam pomalo stiže i peto godišnje doba, doba karnevala pa se u meni probudio maškarani duh.

Siječanj i veljača su na Lošinju uvijek vrlo veseli i u znaku maškara, kao uostalom i na cijelom Kvarneru. Održavaju se maškarane zabave subotom, spremaju se kostimi za veliku povorku za zadnji dan karnevala, a puno nas ide i na Riječki karneval.

U ovo vrijeme tradicionalno se pripremaju kroštule i fritule, ali ja sam se odlučila podijeliti s vama recept za najmirisnije krofne s aromom lošinjskog limuna i naranče po receptu susjede i mamine prijateljice, tete Giuliane.

Ovo su vam moje prve krofne. Koristila sam suhi kvasac, drugi puta ću sigurno raditi sa svježim kako i ide po originalnom receptu. I radila sam samo pola smjese od 1/2 kg brašna. Malo su bile tvrdoglave i okretale se prilikom prženja, ali za prvi puta ja prezadovoljna. Neke su čak dobile i onaj prepoznatljivi bijeli prsten :)

[recipe-foody]Sastojci za 15-tak krofnica:


  • 1/2 kg brašna (glatkog ili za dizana tijesta)

  • 1 kockica svježeg kvasca

  • 2,5 dcl mlijeka

  • 2 jaja

  • 5 žlica šećera

  • prstohvat soli

  • malo ruma

  • malo naribane korice limuna

  • malo naribane korice naranče

  • marmelada (ili bilo koji drugi namaz ili krema) za punjenje

  • šećer u prahu za posipanje

  • ulje za prženje


Svježi kvasac razmrvite u malo mlakog mlijeka. Dodajte žličicu šećera, pospite s malo brašna, pokrijte i pustite dizati na toplom 10-tak minuta. Ako radite sa suhim kvascem, kvasac ne morate dizati, samo ga dodate u brašno skupa s ostalim sastojcima.

Brašnu dodajte šećer, sol, rum, koricu limuna i naranče, jaja i kvasac. Postupno dodajući mlijeko zamijesite mekano, glatko tijesto.

O veličini jaja zavisi hoće li vam tijesto biti mekše ili tvrđe, ovisno o tome dodajte ili oduzmite malo brašna ili mlijeka. To ćete najbolje procijeniti ako tijesto mijesite rukama.

Tijesto pustite dizati na toplom dok se ne udvostruči (oko 30 do 60 minuta).

Dignuto tijesto kratko premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na oko prst debljine. Čašom ili predviđenom modlicom režite krugove pa pokrijte i ostavite dizati još jednom, 30 do 60 minuta.

Krofne pržite u dubokom ulju, dobro zagrijanom, ali ne prevrućem. U ulje ih stavljajte tako da  ih okrenete, odnosno da vam donja strana na kojoj su stajale bude gore prilikom friganja. Kad se lijepo napuhnu i porumene s obje strane izvadite ih na tanjur prekriven papirnatim ubrusom kako bi se upio višak ulja.

Kad su se krofne malo ohladile punite ih marmeladom ili drugim nadjevom po želji. Pripremite se na pipkav posao :) Ja sam prvo štaplićem za ražnjiće radila rupicu pa slastičarskom špricom s onim dugačkim, uskim nastavkom punila krofne Ivkinim ukusnim domaćem pekmezu od šljiva. Hvala Ivka :)[/recipe-foody]

A sada nazad na maškare. Ovo sam vam ja u Rijeci prije par godina kao Macmalić, dobri šumski patuljak creske šume Tramuntana. Ne znam što sam ovdje izvodila, ali nema ni veze jer - "Budi što želiš, dođi na Riječki karneval" :)

[gallery type="rectangular" ids="775,766,765"]

You May Also Like

0 comments