Beze rolada s kremom od sira

by - April 09, 2015

Beze rolada nježna je slastica od bjelanjaka. Može se puniti različitim kremama ili jednostavno šlagom i voćem. Brzo se priprema, a idealna je kada u frižideru imate viška bjelanjaka. Lagana i osvježavajuća, najbolje paše ljeti ili za nadolazećih toplih proljetnih dana.

Onako među nama, moje prvo iskustvo s beze roladom nije baš najbolje krenulo. Kore su mi prilikom rolanja popucale na par mjesta, a krema, koju sam posudila iz jednog drugog recepta, je ostala malo mekana (priznajem, posvađana sam sa slatkim vrhnjem kada ga treba istući u šlag) i na sobnoj temperaturi se brzo topila. Sve u svemu, jedan veliki nered kojeg ja picajzla gotovo da nisam htjela poslužiti.

Srećom, bez obzira na izgled, ispalo je da je rolada apsolutni hit. Zato je važno odvažiti se isprobati nove stvari i ne bojati se ubaciti nešto svoje u recept. Pa što ako nije baš najljepši kolač na svijetu, kako kaže stara poslovica, trud se na kraju uvijek isplati. A sada krenimo na recept, jer sigurna sam da će se ova osvježavajuća rolada svidjeti i vama :)

[recipe-foody]Sastojci za beze koru:


  • 5 bjelanjaka

  • 250 g šećera

  • 2 vanil šećera

  • 100 g badema u listićima


Sastojci za nadjev:

  • 3 - 4 žlice marmelade po želji

  • 150 g svježeg kremastog sira

  • 200 g slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag

  • 2 žlice šećera u prahu

  • par kapi soka od limuna

  • 1 šlagfix, po potrebi


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje. Po papiru rasporedite listiće badema pa ih tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva 10-tak minuta tek toliko da lagano požute (držite ih na oku da vam ne izgore).

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa pomalo žlicu po žlicu dodajte šećer i vanil šećer. Tučene bjelanjke žlicom rasporedite po tostiranim bademima, lagano poravnajte i zagladite.

Sve skupa vratite u pećnicu na 180 stupnjeva 10 minuta pa smanjite na 150 stupnjeva i pecite još 15-20 minuta. Kada kora lijepo požuti, izvadite iz pećnice i pustite hladiti. Nemojte ju dizati sa papira ili rolati prije nego se potpuno ohladi.

U međuvremenu pripremite kremu od sira. Vrhnje istucite u čvrsti šlag. Po potrebi, pogotovo ako ste koristili slatko vrhnje, vrhnju dodajte jedan šlagfix kako bi krema bila čvršća. U drugoj posudi miksajte sir, šećer i par kapi limuna, dodajte tučeno vrhnje i sve skupa pomiješajte dok se ne sjedini.

Hladnu koru premažite marmeladom (marmeladu prethodno možete malo zagrijati da vam bude mekša, tako ćete ju lakše premazati preko nježne i pomalo grbave kore) pa preko svega nanesite kremu od sira.

Uz pomoć papira za pečenje na kojem se pekla, oprezno zarolajte roladu po dužini. Budite nježni i pazite da kora prilikom rolanja što manje popuca (jer puknuti će sigurno bar negdje, ali ne sekirajte se oko toga).

Beze roladu zamotajte prozirnom folijom i do serviranja rashladite i čuvajte u frižideru.

Hrskavi bademi, kiselkasta krema od sira i limuna i nježni, slatki beze... Mmmmmm, topi se u ustima!![/recipe-foody]

[gallery columns="2" size="full" type="rectangular" ids="1054,1009"]

You May Also Like

2 comments

  1. Mmmm...
    Nema bolje slastice...

    ReplyDelete
  2. Hvala Cukrica :) Mene je ova kombinacija s bademima, kiselkastim sirom i slatkom marmeladom oduševila!

    ReplyDelete