Domaći džem od šljiva

by - August 27, 2015

Džem, pekmez ili marmelada... nema veze što je, glavno da je od šljiva! To mi je apsolutno najbolji voćni namaz i rado njime upotpunim razne druge kolače, a moj ga dragi voli s kruhom i putrom za doručak pa sam odlučila sama pripremiti nekoliko teglica.

Prvo sam morala otkriti tu famoznu razliku između pekmaza, džema i marmelade jer nama Primorcima sve je to jednostavno marmelada :) Ukratko, pekmez je slatko od voća, najčešće šljiva, s ništa ili jako malo šećera ili meda, najviše 20 dkg na 1 kg voća. Džem je nešto rjeđi od pekmeza i uglavnom se priprema od samo jedne vrste voća kojoj se dodaje 50 dkg do 1 kg šećera na 1 kg voća. U marmeladu također ide više šećera, ali se za razliku od džema voće propasira kako ne bi ostalo komadića, a može se i kombinirati više vrsta voća. Dakle ja sam pripremila džem ;)

Mučila me također sterilizacija i pasterizacija jer rijetko pripremam zimnicu pa sam primijenila sve moguće mjere predostrožnosti. Više o cijelom postupku pronaći ćete u samom receptu.

[recipe-foody]Sastojci:


  • 2,5 do 3 kg šljiva

  • 50 dkg do 1 kg šećera


Priprema:

Šljive operite, osušite, narežite na pola i očistite od koštica. Trebate dobiti oko 2 kg očišćenih šljiva.

U veliki lonac u kojem ćete kuhati džem slažite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite, s time da za početak stavite samo 50 dkg šećera. Ostatak šećera dodati ćete kasnije, ovisno o kiselosti šljiva ili osobnom ukusu.

Stavite kuhati na srednju vatru. Miješajte dok se šećer ne otopi i šljive puste sok kako se šećer ne bi zalijepio za dno. Kada zakuha smanjite vatru i ostavite kuhati na laganoj vatri do željene gustoće uz često miješanje. Na pola kuhanja dodajte još šećera po želji.

Dužina kuhanja varira ovisno o tome koliko šljive puste tekućine, ali neko minimalno vrijeme je 2 sata. Ja sam džem kuhala skoro 3 sata, a stavila sam ukupno 700 g šećera. Gustoću ćete najbolje procijeniti tako da izvadite malo džema na tanjurić i pustite da se ohladi, ako se ne razlijeva gotov je.

Pred kraj kuhanja sterilizirajte staklenke. Staklenke dobro operite toplom vodom i još vlažne posložite otvorom prema dolje na lim na koji ste prethodno stavili čistu kuhinjsku krpu. Čitala sam da će vlaga iz teglica tako pomoći dodatnoj sterilizaciji. Staklenke skupa s čepovima stavite u pećnicu na 150 stupnjeva 10 minuta. Odmah nakon vađenja iz pećnice okrenite staklenke kako bi isparila eventualna preostala vlaga (ja sam ih okrenula i ubacila nazad u pećnicu na minutu-dvije da se osuše do kraja). Pazite da se ne opečete, teglice i poklopci su jako vrući. Također, ako imate one staklenke s hermetičkim poklopcem pripazite na gumu i držite ih kraće u pećnici.

Vruće staklenke punite vrućim džemom pazeći da ne zaprljate rubove (ili bar ne jako). Ako negdje malo i iscuri, očistite rub kuhinjskim papirom umočenim u alkohol ili rakiju. Nikako nemojte ostavljati prljave rubove jer to sprječava kvalitetno zatvaranje što može dovesti do stvaranja plijesni i kvarenja džema.

Prije zatvaranja napunjene teglice kratko vratite u još toplu (ca. 100 stupnjeva), ugašenu pećnicu kako bi se uhvatila zaštitna korica. Nakon 20-30 minuta izvadite iz pećnice i još tople staklenke dobro zatvorite.

Dodatna pasterizacija zagrijavanjem zatvorenih teglica nije potrebna jer se vrući džem stavlja u vruće staklenke. Dovoljno je zatvorene staklenke zamotati u deku ili deblji ručnik kako bi se postepeno hladile (postupnim hlađenjem stvorit će se bolji vakuum). Potpuno ohlađeni džem čuvajte na suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja držite u hladnjaku.

Domaći džem od šljiva izvrstan je za doručak, uz palačinke, kao dodatak raznim drugim slasticama i kolačima, ali najbolji je kao poklon dragoj osobi kada znate da je to vaših ruku djelo :) [/recipe-foody]

[gallery type="rectangular" ids="1316,1317,1315"]

You May Also Like

0 comments