Domaći džem od šljiva

by - August 27, 2015


Džem, pekmez ili marmelada... nema veze što je, glavno da je od šljiva! To mi je apsolutno najbolji voćni namaz i rado njime upotpunim razne druge kolače, a moj ga dragi voli s kruhom i putrom za doručak pa sam odlučila sama pripremiti nekoliko teglica.

Prvo sam morala otkriti tu famoznu razliku između pekmaza, džema i marmelade jer nama Primorcima sve je to jednostavno marmelada :) Ukratko, pekmez je slatko od voća, najčešće šljiva, s ništa ili jako malo šećera ili meda, najviše 20 dkg na 1 kg voća. Džem je nešto rjeđi od pekmeza i uglavnom se priprema od samo jedne vrste voća kojoj se dodaje 50 dkg do 1 kg šećera na 1 kg voća. U marmeladu također ide više šećera, ali se za razliku od džema voće propasira kako ne bi ostalo komadića, a može se i kombinirati više vrsta voća. Dakle ja sam pripremila džem ;)

Mučila me također sterilizacija i pasterizacija jer rijetko pripremam zimnicu pa sam primijenila sve moguće mjere predostrožnosti. Više o cijelom postupku pronaći ćete u samom receptu.

Džem od šljiva

Sastojci:

  1. 2,5 do 3 kg šljiva
  2. 50 dkg do 1 kg šećera

Priprema:

  1. Šljive operite, osušite, narežite na pola i očistite od koštica. Trebate dobiti oko 2 kg očišćenih šljiva.
  2. U veliki lonac u kojem ćete kuhati džem slažite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite, s time da za početak stavite samo 50 dkg šećera. Ostatak šećera dodati ćete kasnije, ovisno o kiselosti šljiva ili osobnom ukusu.
  3. Stavite kuhati na srednju vatru. Miješajte dok se šećer ne otopi i šljive puste sok kako se šećer ne bi zalijepio za dno. Kada zakuha smanjite vatru i ostavite kuhati na laganoj vatri do željene gustoće uz često miješanje. Na pola kuhanja dodajte još šećera po želji.
  4. Dužina kuhanja varira ovisno o tome koliko šljive puste tekućine, ali neko minimalno vrijeme je 2 sata. Ja sam džem kuhala skoro 3 sata, a stavila sam ukupno 700 g šećera. Gustoću ćete najbolje procijeniti tako da izvadite malo džema na tanjurić i pustite da se ohladi, ako se ne razlijeva gotov je.
  5. Pred kraj kuhanja sterilizirajte staklenke. Detaljan postupak sterilizacije potražite ovdje.
  6. Potpuno ohlađeni džem čuvajte na suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja držite u hladnjaku.
  7. Domaći džem od šljiva izvrstan je za doručak, uz palačinke, kao dodatak raznim drugim slasticama i kolačima, ali najbolji je kao poklon dragoj osobi kada znate da je to vaših ruku djelo :) 

You May Also Like

0 comments