Jednostavno clafoutis... s višnjama

by - August 03, 2015


Ne znam kako kod vas, ali meni se uvijek čini da ljeti, bez obzira što dulje traje, dan nekako brže prođe. Između posla u turizmu, iznajmljivanja apartmana, sunca, mora i ljetnih fjaka, ne ostane baš puno vremena za kolače, a još manje za blog. Ako ste i vi ljeti u ovakvoj situaciji imam za vas savršenu slasticu neobičnog imena - clafoutis!

Clafoutis (klafuti) je francuski desert od voća, najčešće trešanja i višanja, ali može se iskoristiti i drugo sezonsko voće kao šljive, ribizli, marelice, breskve, borovnice... Po teksturi nešto između zapečene kreme i pudinga, mene okusom najviše podsjeća na palačinku, onako lijepu, debelu, sočnu i punu bogatih voćnih aroma.

Priprema je stvarno jednostavna i brza, ne treba vam niti mikser. 10 minuta dok pomiješate smjesu, 30-tak minuta za pečenje i clafoutis je spreman za posluživanje! Najviše vremena oduzeti će vam čišćenje voća, pogotovo ako imate milijun malih višanja, uh nikad kraja ;)

Clafoutis s višnjama

Sastojci:


  • 300 - 400 g višanja
  • 2 jaja
  • 70 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 80 g brašna
  • 180 ml mlijeka
  • 50 g maslaca (otopljenog)

Napomena:

Za ovu količinu sastojaka bilo bi idealno koristiti manji kalup promjera do 20 cm. Ja sam koristila klasični okrugli kalup za torte promjera 23 cm pa mi je clafoutis ispao nešto niži. Za veće kalupe poduplajte količine.

Priprema:


  1. Višnje operite i očistite od peteljki i koštica. Namastite kalup u kojem ćete peći clafoutis i u njega rasporedite očišćene višnje.
  2. Pjenjačom miješajte jaja, šećer, vanil šećer. Dodajte brašno i nastavite miješate dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Na kraju dodajte otopljeni maslac i mlijeko i sve još kratko promiješajte dok se ne sjedini. Smjesa će biti rijetka, slična onoj za palačinke.
  3. Smjesu izlijte po pripremljenim višnjama i pecite 30-tak minuta na 180 stupnjeva.
  4. Et voilà! Vaš clafoutis je gotov prije nego ste naučili pravilno izgovoriti njegovo ime :)
  5. Clafoutis je najbolje poslužiti još toplog no meni je jednako ukusan i dobro rashlađen. Po želji ga pospite šećerom u prahu, a u toploj verziji servirajte ga sa tučenim vrhnjem ili sladoledom. U slast!

You May Also Like

0 comments