Liker od drena

by - January 20, 2014

Znate za onu staru izreku "zdrav ko dren"? A još kada dolazi u obliku finog slatkog likera tko bi posumnjao u njegova ljekovita svojstva!

Dren, drijen, drijenak je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine. Cvate u veljači i ožujku zlatno žutim cvjetovima. Drenjina je plod koštunica, duguljasto eliptična oblika, jarko crvene boje i dozrijeva u kolovozu i rujnu. Zreli plodovi su jestivi, slatko kiselog okusa i koriste se za pripremanje marmelada, voćnog vina, kompota, sokova i naravno likera.

Mi smo se u berbu drena uputili čak do Dragozetića na otoku Cresu jer ga na Lošinju (bar koliko ja znam) nema. Recept smo potražili, a gdje drugdje nego na Coolinarici.

[recipe-foody]Sastojci za 1,5 l likera


  • 1 l vode

  • 1 kg drena

  • 1 kg šećera (ali može i manje, 1/2 do 1 kg)

  • 1/2 l ruma



Dren operite, dodajte vodu i šećer, poklopite i ostavite stajati 24 sata. Drugi dan sve stavite kuhati. Kada prokuha, kuhajte nekih 20 do 30 minuta na laganoj vatri, dok dren ne pusti sok (ja sam bobice drena dodatno gnječila kuhačom). Kuhani dren pustite da se ohladi. Ohlađeno procijedite kroz gustu pamučnu krpu, dodajte rum, promještajte i prelijte u boce.

Liker možete odmah konzumirati. Ja nisam dočekala niti da se do kraja ohladi. Ali sva punoća okusa - trpkost drena i slatkoća ruma, dolaze do punog izražaja kada ga pijete dobro rashlađenog iz frižidera. Uzdravlje![/recipe-foody]

You May Also Like

1 comments