[VIDEO] Čokoladni souffle

by - February 13, 2014

Nakon prve infografike evo i mog prvog video uratka sa slikama svih faza pripreme i malim savjetima na što morate paziti kako bi vaš souffle lijepo nabujao.



Souffle dolazi od francuske riječi "souffler" što znači napuhnuti se, nabujati, a označava pjenasto lagano tijesto koje se peće u posudici ili kalupu. Poslužuje se još topao ili hladan, a dolazi u svim slatkim i slanim varijantama. Moja omiljena je upravo ova čokoladna, poslužena topla uz osvježavajući sladoled.

[recipe-foody]Sastojci:


  • 4 jaja

  • 130 g šećera

  • 80 g glatkog brašna

  • 175 g čokolade

  • 175 g maslaca


 

1. Čokoladu i maslac postepeno topite na pari uz povremeno miješanje.

2. Dok se čokolada topi, miksajte cijela jaja i šećer.

Ova faza je jako bitna jer o tome kako izradimo jaja ovisi hoće li nam souffle narasti prilikom pečenja. Zato miksajte dobro i dugo dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu.

3. Nastavite miksati i postupno dodajte brašno koje ste prethodno prosijali.

Prosijavanjem brašna u njega ulazi zrak, pa će tijesto biti laganije. Mali trik, umjesto prosijavanja brašno možete energično promiješati pjenjačom.

4. U smjesu zatim dodajte otopljenu čokoladu i maslac, uz neprekidno ručno miješanje.

Jako je važno čokoladu dodavati polako i postupno kako ne bi "skuhali" jaje. Čokoladu možete malo i prohladiti na sobnoj temperaturi.

5. Gotovu smjesu ostavite u hladnjaku pola sata da se ohladi. Zatim ulijte u kalupe za souffle ili muffine i pecite na 180 stupnjeva 10 do 12 minuta.

Želite li da souffle iznutra ostane tekući, nemojte prekoračiti vrijeme pečenja.

6. Poslužite uz sladoled i poljubac![/recipe-foody]

You May Also Like

0 comments