Fin(sk)i korvapuusti ili cimet rolice

by - September 21, 2014

Danas putujemo, barem okusom, u daleku Finsku jer korvapuusti su jedna od najpopularnijih finskih slastica. Nikada čuli? Ništa zato. Vjerojatno su vam poznatiji njihovi rođaci, američki cinnamon rolls ili švedski kanelbulle.

Slatki krušćići poznati kao pulla peku se u finskoj još od 19  stoljeća. Njihovo posluživanje uz kavu zaštitni je znak finske kulture, bez pulla je gotovo nemoguće i zamisliti pauzu za kavu. To se vidi i u izrazu "pakkopulla" (obavezno pecivo), ritualu jedenja pulle prije kušanja bilo čega drugoga. Pulle dolaze u raznim verzijama i oblicima, a jedna od njih su korvapuusti.

Radi se o buhtlicama odnosno rolicama od cimeta neobičnog oblika nalik na uši. Otuda im i još neobičnije ime jer "korvapuusti" na finskom znači "šamar u uho" (engleski "slapped ears"). Drugi izvori kažu kako ime potječe od švedske riječi "giffel" (kroasan) koja je krivo tumačena francuskom riječi "gifle" (šamar, ćuška).

Po sastojcima jednostavni, gotovo škrti primorski, po pripremi ipak nešto složeniji, sada kad sam ih otkrila sigurno ću ih često pripremati.

[recipe-foody]Sastojci za tijesto:


  • 1 šalica mlakog mlijeka

  • 4 žlice otopljenog maslaca

  • 1 paket suhog kvasca

  • 1/2 šalice šećera

  • 1 jaje

  • 4-5 šalica glatkog brašna

  • malo soli

  • 1 žlica mljevenog kardamoma, ako imate


Sastojci za nadjev:

  • 1/4 šalice otopljenog maslaca

  • 3/4 šalice smeđeg šećera ili šećera u prahu

  • 2 dupkom pune žlice cimeta

  • jaje ili maslac za premazivanje

  • krupni šećer za posipanje (može i vanil šećer)


Kada su mjere u šalicama, ja uvijek koristim plastičnu čašicu od jogurta ili vrhnja od 200 g, koju punim do prvog ruba. Ili uzmite šalicu za bijelu kavu od 2 - 2,5 dcl. Bitno je da sve sastojke u receptu mjerite istom mjericom.

Otopite maslac i pustite da se malo ohladi. Ugrijte mlijeko i pazite da vam ni ono nije jako toplo. Pomiješajte šećer sa suhim kvascem pa dodajte mlijeko i maslac i pustite da odstoji 10-tak minuta. Inače nemam naviku dizati suhi kvasac, ali kako su ovo moji prvi korvapuusti nisam htjela preskakati korake. Zanimljivo je kako se maslac digne na vrh, a ispod zbog kvasca nastane pravi mali vulkan :)

Dok se kvasac diže u drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke - 4 šalice brašna, malo soli i kardamom. Iako kažu da ih kardamom čini posebnima, ne brinite ako ga nemate, nisam ga ni ja stavila. Napravite rupu u sredini pa dodajte jaje i gornje mokre sastojke sa uzdiglim kvascem. Možete krenuti mijesiti mikserom pa nastaviti rukama. Ako vam se tijesto lijepi postepeno dodajte preostali dio brašna (max 1 šalica). Zamijesite mekano i glatko tijesto koje se ne ljepi za ruke. Tijesto premjestite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte krpom i ostavite na toplom dizati oko sat vremena.

Dignuto tjesto premjesite i podijelite na dva jednaka dijela. Razvaljajte svaku polovicu u dugački pravokutnik na prst debljine (može i tanje, nikako deblje), bogato premažite otopljenim maslacem pa pospite šećerom i  cimetom. Po receptu ide smeđi šećer, ali ja sam koristila šećer u prahu. Poslužite se malim sitom za lakše posipanje. Zamotajte roladu počevši od dulje strane tijesta. Roladu zatim režite oštrim nožem dijagonalno, naizmjenično lijevo i desno, ovako /\/\/\, kako bi dobili trokute.

Veliki lim iz pećnice obložite papirom za pečenje. Korvapuuste poslažite jedan pored drugoga na lim s dužom stranom prema dolje. Prstom ili kuhačom stisnite svaku buhtlicu skroz do dolje kako bi dobile oblik ušiju (zato ih i zovu "korvapuusti" ili "slopped ears") pa ih pokrijte krpom i ostavite da odmore još 30-tak minuta do sat vremena.

Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Korvapuuste prije pečenja premažite razmućenim jajetom ili otopljenim maslacom (po želji), pospite krupnim šećerom i pecite 10-15 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ako ste ih prije pečenja premazali maslacom pustupak možete ponoviti i nakon pečenja, a nedostaku krupnog šećera, pečene korvapuuste pospite vanil šećerom dok su još topli kako bi se šećer zalijepio.

Korvapuusti su najbolji još topli zato odmah krenite u odmotavanje finih mirisnih cimet rolica. Uz kavu kao pravi finac za ugodno popodne ili šalicu mlijeka za večeru. U slast![/recipe-foody]

[gallery type="rectangular" ids="823,824"]

You May Also Like

0 comments