Rolada od jagoda i krem sira

by - May 24, 2015

Jednom kad smognete hrabrosti zarolati ju, shvatit ćete koliko je priprema rolade zapravo jednostavna. Nadam se da će vam baš moj recept s nadjevom od jagoda i krem sira biti pravi poticaj za isprobavanje.

Roladu po ovom osnovnom receptu možete puniti bilo kojom drugom kremom po izboru ili jednostavno šlagom i voćem. Ja sam opet isprobavala nešto po svom i ispalo je super ukusno. Nježan biskvit sa slatkim, domaćim džemom od jagoda i kiselkastim krem sirom topi se u ustima i  čini savršenu osvježavajuću kombinaciju. Dragi i ja smo smazali cijelu roladu sami, dok kažeš džem :)

[recipe-foody]Sastojci za biskvit:


  • 4 jaja

  • 115 g šećera

  • 1 vanil šećer

  • 75 g oštrog brašna

  • malo korice limuna


Sastojci za nadjev (džem) od jagoda:

  • 350 g jagoda

  • 150 g šećera u prahu

  • sok i naribana korica 1/2 limuna

  • malo ekstrakta vanilije ili vanil šećer

  • 1-2 žličice gustina, po potrebi


Sastojci za nadjev od sira:

  • 250 g krem sira

  • 2-3 žlice šećera u prahu

  • kiselo vrhnje, po potrebi


Priprema:

Prvo pripremite džem od jagoda jer se treba hladiti i stisnuti. Jagode operite, očistite i narežite na manje kockice. U lončiću u kojem ćete kuhati džem pomiješajte šećer sa sokom i koricom limuna, stavite na vatru i zagrijavajte 1-2 minute dok se šećer ne otopi. Dodajte jagode i kuhajte dok jagode ne omekšaju, a sirup se malo zgusne.

Meni su jagode pustile dosta vode i nikako se nije htjelo zgusnuti pa sam dodala 2 žličice gustina. Ako se i vama desi isto, u jednoj čaši pomiješajte gustin s par žlica soka da ne bude grudica pa sve skupa vratite u jagode i nastavite kuhati do željene gustoće. Skinite s vatre i ostavite hladiti. Najbolje da sve prebacite u plitki tanjur i raširite kako bi se prije ohladilo.

Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke istucite u čvrst snijeg. U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom i vanil šećerom dok ne postane svijetlo i pjenasto. Postepeno dodajte brašno. Na kraju rukom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano miješajte dok se sve ne sjedini.

Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje. Smjesu za biskvit istresite u lim i lagano poravnajte da se što ravnomjernije rasporedi. Ja sam se za ravnanje poslužila onom uskom, dugačkom lopaticom za palačinke.

Roladu pecite na 180 stupnjeva 10 do 12 minuta, dok se lijepo ne zažuti. Ovisno o pećnici možda će vam trebati par minuta više. Najbolje da nakon 10-12 minuta provjerite čačkalicom, ako nije suha pustite minutu-dvije duže, ali pazite da vam ne zagori jer je biskvit jako tanak i nježan.

Dok jednim okom pazite na biskvit, namočite čistu kuhinjsku krpu, dobro ju ocijedite i raširite na radnoj površini. Pečeni biskvit prevrnite na mokru krpu gornjom stranom prema dolje i nježno skinite papir za pečenje. Roladu po dužini lagano zarolajte u krpu i ostavite hladiti.

Za nadjev od sira, siru dodajte šećera u prahu, po želji 2-3 žlice (ne treba puno jer je džem sladak) i miksajte dok ne postane kremasto. Ako vam je krema pregusta dodajte 1-2 žlice kiselog vrhnja.

Roladu pažljivo odmotajte, premažite kremom od sira i preko svega nanesite džem od jagoda ostavljajući 2 prsta uz rub praznim. Ostaje još samo zarolati roladu, pažljivo da što manje džema iscuri.

Roladu rashladite, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu i ukrasite jagodama. Fantazija![/recipe-foody]

[gallery type="rectangular" ids="1148,1149"]

You May Also Like

0 comments