Voćni jastučići od lisnatog tijesta

by - August 19, 2015


Pahuljasti i slatki jastučići od lisnatog tijesta jednostavna su i brza poslastica za nenadane goste ili tek toliko ako vam dođe želja za nečim slatkim. Razvaljate lisnato, narežete voće, napunite jastučiće, ubacite u pećnicu na pola sata i gotovo!

Ja sam radila dvije varijante - s trešnjama i sa marelicama i listićima badema. Vi ubacite bilo koje drugo voće po želji poput jabuka, breskva ili nektarina, šumskog voća, višanja, a izvan sezone možete koristiti zamrznuto voće ili ono iz kompota.

Voćni jastučići od lisnatog tijesta

Sastojci:

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • raznog voća po želji (ne treba puno, npr. jedna breskva, 2-3 marelice, šaka trešanja...)
  • šećera po želji
  • malo krušnih mrvica ili škrobnog brašna (može i puding od vanilije)
  • što god vam drugo padne na pamet za punjenje (npr. orasi, listići badema...)
  • jaje za premazivanje

Priprema:

  1. Voće narežite na manje komade, dodajte šećera po želji i žličicu-dvije škrobnog brašna ili krušnih mrvica.
  2. Svejedno je koristite li mrvice ili škrob jer imaju istu zadaću, a to je upiti višak tekućine iz voća. Razlika je u tome što će sa škrobom struktura punjenja biti više pekmezasta. Za još bolji okus, umjesto škroba možete koristiti i puding od vanilije (prah).
  3. Lisnato tijesto odmrznite, razvaljajte i narežite na 9 kvadrata. Na sredinu svakog kvadrata stavite malo nadjeva od voća, a rubove premažite razmućenim jajetom. Preklopite i stisnite rubove vilicom da se zalijepe. Nemojte pretjerati s punjenjem, lakše ćete zatvoriti tijesto i nadjev vam neće iscuriti.
  4. Punjene jastučiće posložite na lim kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Oštrim nožem jastučićima zarežite četiri crtice u obliku križa kako bi tijekom pečenja mogla izlaziti para te svaki premažite ostatkom jajeta.
  5. Jastučiće pecite na 180 stupnjeva oko 30 - 40 minuta do zlatno smeđe boje. Prije serviranja pospite šećerom u prahu.
  6. Sigurna sam da ćete poželjeti navaliti na jastučiće čim zamirišu iz pećnice, samo pripazite da ne opečete jezik na topli voćni nadjev :) Dobar tek!

You May Also Like

0 comments