Fave dei morti (bobići)

by - November 01, 2015

Mali, šareni i nježni kolačići od badema i šećera moj su odgovor ludom Halloweenu. Ne volim sve te uvezene običaje. Tko je još vidio maškare u studenome. A tek kolači - nokti, krv, zubi, šišmiši, vještice... Ne hvala!

Favette ili fave dei morti porijeklo vuku iz sjeverne Italije i pripremaju se uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Mlečani su ih proširili i duž naše obale gdje ih znamo pod nazivom bobići, a najčešće ih nalazimo u dalmatinskim kuharicama.

Veličinom podsjećaju na zrno boba koji se u davnoj prošlosti povezivao s pogrebnim ritualima, otuda im i neobično ime (fava = bob, fave dei morti = bob mrtvih). Još su stari Egipćani i Rimljani vjerovali da u poljima odnosno sjemenkama boba obitavaju duše pokojnika. Kad je u 10. stoljeću francuski opat nahranio redovnike bobom kako bi lakše podnijeli bdijenje na Dušni dan, simbolika boba se ukorijenila i u kršćanskoj tradiciji. Netko se s vremenom sjetio zamijeniti bob slatkom varijantom i tako su nastale favette.

Fave dei morti dolaze u tri boje i svaka ima svoju simboliku - bijela simbolizira rođenje, roza život, a smeđa smrt. Osnova su bademi, šećer i bjelanjak, dok arome i dodaci variraju. Recept u nastavku najsličniji je vjerojatno danas najpoznatijim tršćanskim fava (favette triestine), jedino sam u nedostaku likera Rosolio i Alchermes koristila rum i višnjevac.

Fave dei morti

Sastojci:

  • 1 bjelanjak
  • 200 g mljevenih badema (oguljeni od kožice)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanil šećer
  • 1 žličica ruma (u originalu liker Rosolio)
  • 1 žličica višnjevca (u originalu liker Alchermes)
  • par kapi crvene prehrambene boje
  • 1 žličica gorkog kakaa

Priprema:

  1. Prvo treba oguliti bademe od smeđe kožice kako bi smjesa bila što svjetlija. Zakuhajte vodu pa uronite bademe u kipuću vodu na 1 minutu dok kožica ne omekša. Procijedite, uronite kratko u hladnu vodu pa opet procijedite. Bademe primite za šiljatu stranu, stisnite između palca i kažiprsta i oslobodite od kožice. Oguljene bademe kratko prosušite na tavici ili pećnici (pazite da ne zagore) pa sameljite.
  2. Bjelanjak istucite u snijeg. Dodajte šećer i vanil šećer pa postepeno dodajte mljevene bademe dok ne dobijete gustu smjesu. Ne morate odmah dodati sve bademe.
  3. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela. U prvi dio dodajte žličicu ruma, u drugi žličicu višnjevca i par kapi crvene boje, a u treći žličicu kakaa. Rukama zamijesite tri odvojena tijesta. Tijesto mora biti mekano, ali dovoljno kompaktno da ga možete razvaljati u trakice. Po potrebi u svako tijesto dodajte još mljevenih badema (ako ste potrošili sve bademe dodajte oštrog brašna).
  4. Tijesto valjajte u tanke trake, režite na manje komadiće veličine zrna boba pa rukama oblikujte kuglice. Slažite u lim kojeg ste obložili papirom za pečenje i sušite 30-tak minuta u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva. 
  5. Provjerite ako su dovoljno suhi tako da izvadite jedan kolačić i malo prohladite - ako ima tanku koricu i dovoljno je čvrst da ne izgubi oblik, gotovi su. 
  6. Favette izvadite iz pećnice i pustite hladiti na sobnoj temperaturi. Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi (mogu stajati i duže vrijeme).

Tradicija još kaže da su se fave pripremale i poklanjale u znak dobrih želja za dugim životom i rađanja novog života, zato su idealne za dijeljenje sa bližnjima.

You May Also Like

0 comments