Non Plus Ultra, bolje od ovog ne može

by - December 19, 2015


Tko god da je dao ime ovim prefinim kolačićima, nije nimalo pogriješio. "Non plus ultra" je geslo koje je prema mitološkim izvorima pisalo na Herkulovim stupovima kod Gibraltarskog tjesnaca kao upozorenje moreplovcima da ne idu dalje. Prevodi se s latinskog kao "nema ničeg dalje", ali i "dalje od najdaljeg", "više od najvišeg". Drugim riječima, bolje od ovoga ne može!

Iza zanimljivog imena kriju se sitni kolačići od prhkog tijesta, prekriveni hrskavom, a istovremeno pahuljasto pjenastom puslicom. Kao da to nije dovoljno, spojeni su po dva slatkom marmeladom. Fora je u tome što su mali, veličine jednog zalogaja, i teško da ćete se zaustaviti na jednom. Ako mene pitate "non plus ultra" u ovom slučaju zapravo znači "probaj pojesti samo jedan!".

Non Plus Ultra

Za cca 60 kolačića

Sastojci za keksiće:

  • 200 g maslaca
  • 300 g oštrog brašna
  • 40 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 3 žumanjka
  • malo cimeta

Sastojci za puslice:

  • 3 bjelanjka
  • 280 g šećera u prahu

Za nadjev:

  • marmelada po želji

Priprema:

  1. Brašnu dodajte hladan maslac narezan na kockice i ostale sastojke te zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. Hladno tijesto razvaljajte na prst debljine (može i tanje) i režite male kolutiće najmanjim kalupom ili čašicom za rakiju kako ne bi bili preveliki. Kolutiće slažite u lim kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva 15-tak minuta dok s donje strane lagano ne požute (s gornje strane moraju ostati svijetli).
  3. Dok se keksići peku pripremite smjesu za puslice. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Stalno miksajući, malo po malo dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti i glatki šaum. (Dok čekate da se keksići ispeku šaum držite u hladnjaku).
  4. Pečene keksiće kratko prohladite pa uz pomoć vrećice za ukrašavanje stavljajte malo šauma na svaki kolutić (ne skroz do ruba jer će se smjesa malo raširiti). Kolačiće vratite u još toplu pećnicu da se puslice od bjelanjaka posuše.
  5. Hladne keksiće s donje strane namažite marmeladom i spajajte po dva zajedno.
Vjerujte mi na riječi, nećete moći prestati gledati ih, mirisati i kušati :)

You May Also Like

0 comments