Limunove zvjezdice

by - December 22, 2013


Sitni kolači nezaobilazan su dio blagdana. Moj izbor su limunove zvjezdice – jedostavne su, prepune mirisa i arome limuna, i lijep su ukras na svakom božićnom stolu.

Limunske zvjezdice

Sastojci za keksiće:

  • 50 dag oštrog brašna
  • 20 dag margarina
  • 10 dag šećera
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sok i korica 1/2 limuna

Sastojci za glazuru:

  • 15 dag šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • limunov sok

Priprema:

  1. Izmrvite margarin i brašno. Dodajte šećer, žumanjak, koricu i sok od pola limuna i žličicu praška za pecivo, i umijesite glatko tijesto. Ako vam je tijesto preprhko i ne povezuje se, slobodno dodajte još jedan žumanjak ili cijelo jaje. To će mu ujedno dati lijepu žutu boju, a neće izmjeniti strukturu tijesta. Ja volim tijesto raditi ručno, jer se od topline ruku maslac i brašno brže povežu, no ne smeta ako radite mikserom.
  2. Prednost ovih keksića je što tijesto ne morate hladiti, već ga možete odmah razvaljati i kalupom oblikovati zvjezdice, ili druge oblike po želji. Pazite da ne razvaljate pretanko jer će se keksići previše osušiti. Oko pola centimetra do centimetar debljine je idealno.
  3. Zvjezdice posložite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10-tak minuta na max 200 stupnjeva. Ja ih pečem na 180 stupnjeva, no vi ćete najbolje znati prilagoditi jačinu pečenja vašoj pećnici. Pazite samo da vam keksići ostanu svijetli.
  4. Kada su zvjezdice zamirisale cijelim stanom, vrijeme je za glazuru. Šećer u prahu i bjelanjak miješajte, ručno ili mikserom, dok ne dobijete glatku glazuru. Dodajte nekoliko kapi limunova soka. Nemojte pretjerati, limun će doći do izražaja tek kad se glazura stvrde.
  5. Ohlađene zvjezdice prevucite glazurom i ostavite da se osuše. Mali trik, glazurom „sakrijte“ donji dio keksića, tako će vam zvjezdice izgledaju lijepo s obje strane.
  6. A sada najteži dio, zvjezdice pustite da ostoje dan-dva i pazite da ne nestanu prije Božića!

You May Also Like

4 comments

  1. Jedan zumanjak sa sokom pola limuna je daleko od dovoljnog na pola kile brasna. Cak i dodavanje cijelog jaja nije bilo dovoljno. Ja sam dodala jos jedan zumnjak (znaci 2+1 jaje) i jos putra i jos zlicu mlake vode. Takodjer mi 10 minuta na 180 nije bilo dovoljno, keksi su bili gnjecavi unutra. (Na vecoj vatri su izgarali iz vana a unutra gnjecavi.) I obavezno valjati na ne manje od 0.8 mm. Sve manje je pretanko i presuho. Oko 1 cm je idealno.

    Inace sam jela ove kekse u Nespresso ducanima, predivna verzija tako da otrpilike znam cemu sam tezila s ovim receptom :-)

    ReplyDelete
  2. Pozdrav Tonkica i hvala na komentaru. Meni je ovo najzahvalniji recept za keksiće jer tijesto uvijek lijepo zadrži formu. Nikad nisam imala potrebe dodavati toliko jaja i maslaca, a pogotovo ne vode. Možda su zato ostali gnjecavi iznutra, iako ovisi naravno i o pećnici pa može trebati i do 15-tak minuta. Evo baš sam ih jučer pripremala bez soka od limuna (uz dodatak jedne bourbon vanilije i malo cimeta) i bilo mi je dovoljno samo jedno cijelo jaje da se tijesto lijepo poveže. Za debljinu se slažem, bolje je ne razvaljati ih pretanko... Nadam se da si ipak uspjela u svom naumu prilagodbe onima iz Nespressa :) Sretni blagdani!

    ReplyDelete
  3. Bok Lara, tko ce ga znati zasto svakome drugacije ispadne. Moram napomenuti da mi je i glazura pretvrda, puno tvrdja od onih iz Nespressa. Nisam imala kod sebe svoj recept za cimet zvjezdice, sad sam vidjela da ide na 1 bjelanjak 10 dkg stauba i to bi mi se cini bolje da i ocaklina bude meksa.
    No i to je valjda do ukusa.

    Zapravo su mi sad najbolji, 2 tjedna nakon sto sam ih napravila. Tako da ću ih pokusati i sljedece godine, sa izmjenama i puno ranije :-)

    ReplyDelete