Slane kiflice... i pokoja slatka

by - December 04, 2014

Na kiflicama smo vjerojatno svi učili mijesiti dizano tijesto. Ja sam ih uvijek radila s mojom najdražom Jasminom, po receptu njene mame kojeg vam danas donosim. Najgori dio mi je bio motanje pa bi ja mijesila, a Jazz ih je punila. U stvari, sve smo uvijek radile skupa, palačinke na primjer, jedna je pekla, druga mazala. E to su bila lijepa srednjoškolska vremena!

I tako nas je neki dan uhvatila želja za slanim! Iskreno, zamolio me dragi da do blagdana odmorimo malo od čokolade pa sam mozgala što bi mogla pripremiti i sjetila se kiflica koje nisam radila sto godina. U planu je bila slana varijanta sa šunkom i sirom, ali kako ovo tijesto izvrsno paše i sa slatkim, manju količinu sam punila marmeladom ili Nutellom. I zamislite, dragi se uopće nije bunio kad je naišao na Nutellu ;)

[recipe-foody]Sastojci:


  • 1 kg glatkog brašna

  • 1 kockica svježeg kvasca

  • 2 jaja

  • 2 dcl biljnog ulja

  • 1/2 l mlakog mlijeka

  • malo soli


Za premazivanje:

  • 1 jaje

  • maslac


Nadjev po želji: sir i šunka, sirni namaz, marmelada, kockice čokolade, Nutella...

Lagano ugrijte pola litre mlijeka.

Kvasac usitnite, dodajte žličicu šečera i malo mlakog mlijeka, sve pospite s malo brašna, pokrijte i pustite dizati 10-tak minuta.

U veću posudu prosijte brašno, može i malo manje od 1 kg, ostatak ostavite za posipanje kasnije prilikom mijesenja. Brašnu dodajte sol, od prilike dvije žličice, pa malo promiješajte da se sol rasporedi. U sredini brašna napravite udubinu i dodajte 2 jaja, ulje, dignuti kvasac i malo mlakog mlijeka pa počnite mijesiti postepeno dodajući mlijeko. Kad se tijesto sjedini prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite mijesiti. Ako se lijepi postepeno dodajte ostatak brašna. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da odstoji 30-tak minuta, neka se malo diže.

Za to vrijeme pripremite nadjeve. Ako radite slanu verziju sa šunkom i sirom, narežite sir i šunku na kockice.

Kad se tijesto diglo podijelite ga na 5 dijelova. Svaki dio pojedinačno razvaljajte u krug debljine 1 cm i izrežite na 8 jednakih trokuta.

Na dno trokuta stavite nadjev i presavinite lijevi i desni kut prema unutra kako nadjev ne bi curio. Vrh malo razvucite pa zarolajte.

Možete ih ostaviti i prazne, u tom slučaju trokute samo zarolajte.

Kiflice okrenite tako da vam je vrh trokuta na dnu kako se ne bi odmotale prilikom pečenja i slažite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim jajetom i na svaku stavite listić maslaca. Slanu verziju pospite po želji sezamom, kimom, krupnom soli... Mi smo ih posuli s malo origana.

Pecite kiflice na 180 stupnjeva oko 20-tak minuta ili dok ne porumene.

Najbolje ih je poslužiti dok su tople, uz ugodno druženje s prijateljima :) Dobar tek![/recipe-foody]

You May Also Like

0 comments