Čupava Kata

by - April 19, 2015

Zapitate li se kada kako su neki kolači dobili imena? Zašto baš čupava Kata, a ne čupava Mare? Ili čupava Lara! To čak i paše uz moju trenutnu frizuru :)

Čupava Kata jednostavna je prhka pita s nadjevom od oraha i bjelanjaka. "Čupava" je zbog gornje kore koja se naribana posipa preko nadjeva. Brzo se priprema, a zahvalna je jer može dugo stajati. Meni je čak i bolja kad malo odstoji jer postane mekša. Često ju pripremam, uglavnom u pravokutnom kalupu pa narežem na kocke ili prutiće. Slatkoću piti daje marmelada kojom se premazuje donja kora. Poigrajte se baš s marmeladom, isprobavajte različite vrste i svaki puta dobijte drugačije okuse.

[recipe-foody]Sastojci za tijesto:


  • 300 g oštrog brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 150 g margarina (ili maslaca)

  • 3 žumanjka

  • 3 žlice šećera

  • 1 vanil šećer

  • 2-3 žlice mlijeka (ili 1 žlica kiselog vrhnja)


Sastojci za nadjev:

  • 3 bjelanjka

  • 200 g šećera u prahu

  • 150 g oraha

  • marmelada po želji za premazivanje


Priprema:

Zamijesite prhko tijesto. Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte hladan margarin narezan na kockice, šećer i vanil šećer te žumanjke pa kratko zamijesite. Ako vam je tijesto preprhko dodajte mlijeka ili vrhnja. Ja volim staviti vrhnje u prhko tijesto, čini mi se podatnije i lakše ga oblikujem.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela*, svaki zamotajte u prozirnu foliju pa jedan, za donju koru, stavite u hladnjak na pola sata. Drugi dio tijesta stavite u zamrzivač jer ćete ga hladnijeg lakše naribati.

U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe grubo nasjeckajte. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, postepeno dodajte šećer u prahu i na kraju lagano žlicom umiješajte orahe.

Kalup, okrugli ili srednji pravokutni, namastite i pobrašnite. Dio tijesta za donju koru, onaj iz hladnjaka, razvaljajte na veličinu kalupa i obložite dno (u okruglom kalupu možete obložiti i rubove). Tijesto lagano izbockajte vilicom.

Prilikom prebacivanja pazite da vam tijesto ne pukne, poslužite se valjkom ili još lakše, papirom za pečenje kojeg ste odrezali na veličinu kalupa, preko njega razvaljali tijesto pa skupa s papirom prebacili u kalup (u tom slučaju ne morate pobrašniti kalup). U najgorem slučaju, ako i pukne samo ga malo pokrpajte, to se kasnije neće vidjeti.

Sada kad ste koru prebacili u kalup, premažite ju marmeladom (slobodno stavite deblji sloj) i sve prekrijte nadjevom od oraha i bjelanjaka.

Drugi dio tijesta iz zamrzivača naribajte preko nadjeva krupnim ribežom. Budite brzi jer od topline ruku tijesto brzo omekša. Meni se pokazalo najboljim ribati direktno iznad kolača jer ako ribam posebno, tijesto se već opusti i omekša pa se teško posipa i postane grudasto.

Pitu pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta do zlatno-smeđe boje. Prije rezanja ohladite i po želji pospite šećerom ili kakaom u prahu.

*Prema receptu, tijesto se dijeli na tri jednaka dijela odnosno tri kore pa se slaže donja kora, marmelada, srednja kora, nadjev, naribana kora. No jednako je ukusno samo s dvije kore, a uz to i jednostavnije  :)[/recipe-foody]

[gallery type="rectangular" ids="1076,1075"]

You May Also Like

0 comments