Uskrsni panettone sa glazurom od badema

by - April 01, 2015


Panettone je talijanski slatki kruh kupolastog oblika prepun slatkih grožđica i kandiranog voća. Osim za Božić kada mu društvo pravi pandoro, panettone je, uz colombu (Colomba di Pasqua - kolač u obliku golubice) i domaće pince, nezaobilazan dio uskrsnog stola.

Baš kao i pandoro, priprema originalnog panettona je zahtjevan posao od nekoliko dana jer treba napraviti prirodni kvas (kiselo tijesto, starter, lievito madre) no ja sam se ovoga puta odlučila za nešto jednostavniju verziju. Bez obzira, trebati će vam 4 - 5 sati jer se tijesto dva puta diže. Svakako prvo pročitajte i dobro proučite cijeli recept. I ono što uvijek napomenem kod ovakvih osjetljivih dizanih tijesta, pazite da su vam svi sastojci na sobnoj temperaturi i da je prostorija gdje se tijesto diže ugodno topla i stabilne temperature.

Panettone

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 150 ml mlakog mlijeka (po potrebi)
  • 6 jaja (4 cijela i 2 žumanjka)
  • 50 g šećera (može i malo više 60 - 70 g)
  • 1 vanil šećer
  • prstohvat soli
  • naribana korica 1/2 limuna
  • naribana korica 1/2 naranče
  • 1 čep ruma
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 200 g grožđica*
  • 50 g kandirane korice naranče*
*Po želji možete staviti drugog suhog i kandiranog voća i komadića čokolade, ukupno 250 g (ja sam stavila grožđica, brusnica, kandirane naranče i čokoladne kapljice).

Sastojci za glazuru od badema:

  • 1-2 bjelanjka
  • 85 g šećera
  • 45 g mljevenih badema
  • 10 g gustina (škrobnog brašna)
  • nekoliko cijelih badema za ukras

Priprema:

  1. Svježi kvasac izmrvite, dodajte žličicu šećera i malo mlakog mlijeka (0,5 do 1 dcl), pospite brašnom i pustite na toplom dizati 15-tak minuta.
  2. Brašno prosijte pa prebacite u posudu od miksera. Možete mijesiti rukama (i meni je draže dizano tijesto raditi na ruke) no puno je lakše poslužiti se mikserom jer treba dugo mijesiti i pri kraju postepeno dodavati maslac.
  3. Brašnu dodajte prstohvat soli pa malo promiješajte (sol i kvasac ne smiju doći u direktan kontakt), napravite udubinu te dodajte ostale sastojke - šećer, vanil šećer, jaja, naribanu koricu limuna i naranče, rum i na kraju uzdigli kvasac.
  4. Mikserom (spiralnim nastavcima za tijesto) zamijesite tijesto. Tijesto ne smije biti tvrdo pa po potrebi dodajte mlakog mlijeka. Nakon 15-tak minuta miksanja dodajte omekšali maslac narezan na kockice, postepeno kockicu po kockicu i miksajte još 15-tak minuta. Tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu i još kratko zamijesite rukama. Po potrebi dodajte brašna, ali ne previše. Tijesto mora ostati meko i malo se lijepiti za ruke i radnu površinu, a istovremeno biti elastično, glatko i sjajno.
  5. Tijesto prebacite u pobrašnjenu veću posudu (može i u ovu gdje ste miksali ako je dovoljno velika) te ostavite dizati na toplom mjestu 30 minuta do sat vremena.
  6. U međuvremenu pripremite voće i ostale sastojke kojima ćete aromatizirati panettone. Kratko namočite grožđice u mlakoj vodi (10-15 minuta) kojoj po želji dodajte par kapi ruma. Ako stavljate brusnice, namočite i njih skupa s grožđicama. Ovisno o veličini, kandirano voće po potrebi nasjeckajte. Nasjeckajte i čokoladu ako nemate čokoladnih kapljica.
  7. Kad se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu pa nježno rukama umijesite voće i ostale sastojke. Grožđice prvo lagano posušite, a možete ih posuti s malo brašna da se lakše umijese. Sastojci će sigurno bježati i htjeti van, ali budite uporni :) Mijesite lagano dok se sve lijepo ne rasporedi.
  8. Tijesto stavite u kalup u kojem ćete ga peći pa ostavite dizati još jednom na toplom 1 - 2 sata.
  9. Ako kao ja imate mali kalup za panettone (18 cm promjera i 10 cm dubine) obložite ga papirom za pečenje tako da vam još bar 10 cm viri iznad kalupa kako bi panettone imao dovoljno mjesta za dizanje (ako papir bude previsok, lako ćete odrezati višak). Papir prvo presavijte na pola da bude čvršći, a možete ga još izvana obložiti aluminijskom folijom (ja nisam pa se panettone prilikom pečenja malo savio na jednu stranu gdje se papir otvorio). Poslužit će i kalup za tortu manjeg promjera, kalup za kugluf ili manji duboki lonac koji može u pećnicu. Idealno bi ipak bilo nabaviti one originalne papirnate kalupe. Ako nemate ništa od ovoga, pogledajte kako napraviti kalup od škartoca.
  10. Dok se tijesto diže po drugi puta, pripremite glazuru od badema. Bademe fino sameljite, dodajte šećer, škrobno brašno i 1 bjelanjak pa sve skupa dobro pomiješajte pjenjačom. Ako vam se čini pregusto dodajte još malo bjelanjka, ali ne previše da vam ne bude tekuće (mora se moći lijepo premazati preko panettona).
  11. Kad je tijesto naraslo, nježno rasporedite glazuru po vrhu u jednoličnom sloju, dodajte nekoliko cijelih badema (po želji možete i njih prethodno uvaljati u glazuru) i pospite granuliranim šećerom. Ja nisam imala granuliranog pa sam iskoristila šećerne pahuljice za ukrašavanje, koje sam prethodno malo usitnila.
  12. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Panettone pecite 5 minuta pa snizite temperaturu na 180 stupnjeva i nastavite peći još 40 minuta (ovisno o pećnici možda i malo duže, provjerite čačkalicom). Za opciju donji grijač + vrući zrak preporučujem nižu temperaturu, 160-170 stupnjeva. Pokrijte ga folijom nakon 20-30 minuta ako vam prebrzo tamni.
  13. Kad je panettone gotov, treba ga odmah izvaditi iz kalupa i ostaviti hladiti naopako kako ne bi splasnuo i kandirano voće potonulo na dno. To ćete napraviti tako da pri dnu provučete dvije velike pleteće igle ili metalna ražnjića i ostavite ga visiti u zraku, npr. između dva lonca ili naslona stolica. Ja sam ovaj dio preskočila, ali ostavila sam ga polegnutog i svako malo okretala dok se nije potpuno ohladio.
  14. Do konzumacije panettone čuvajte u plastičnoj vrećici na sobnoj temperaturi.
Sretan Uskrs!

You May Also Like

0 comments