Najprhkija pita od sira i marelica

by - June 29, 2015


Kad bi me netko u pola noći probudio i pitao koji mi je najdraži kolač, vjerojatno bi ko iz topa ispalila - prhka pita od sira! Jednostavno obožavam ovaj klasični, nježni, prhki kolačić :)

Prhku pitu uglavnom vežemo uz zimu, no s malo sezonskog voća jako se jednostavno pretvara u osvježavajući ljetni desert, pogotovo ako se radi o marelicama. Vjerujte mi, ako volite kolače sa sirom, biti ćete ludi za ovom voćnom kombinacijom.

Ovoga puta sam se poželjela pripremiti moju najdražu pitu u drugačijem obliku i manjem kalupu pa sam malo promijenila originalni recept. Idealno bi bilo imati plitki pravokutni kalup za pite, ali nemam ga ni ja pa je poslužio manji duguljasti kalup za kruh (oko 10x29 cm), onaj kojemu se skida obruč. Za veći kalup pripremite tijesto i nadjev po receptu za prhku pitu i samo po nadjevu poslažite marelice ili bilo koje drugo voće po želji.

Pita od sira sa marelicama

Sastojci za tijesto:

  • 150 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g maslaca (hladan, narezan na kockice)
  • 50 g šećera
  • 1 žumanjak
  • 1/2 žlice kiselog vrhnja

Sastojci za nadjev:

  • 250 g svježeg sira ili skute
  • 75 g šećera
  • vanil šećera
  • 1 bjelanjak
  • 1/2 žlice oštrog brašna
  • 1 - 2 žlice krušnih mrvica (nije obavezno)
  • 8 - 10 marelica

Priprema:

  1. Za tijesto, brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte šećer, žumanjak, maslac narezan na kockice i kiselo vrhnje pa kratko zamijesite. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. U međuvremenu operite marelice, narežite na polovice i izvadite koštice.
  3. Kad se tijesto malo ohladilo i stisnulo, odvojite 1/4 tijesta (vratite u hladnjak dok pripremate ostalo), a ostatak razvaljajte nešto veće od kalupa. Kalup prethodno namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Tijestom obložite dno kalupa i rubove (oko 2-3 cm visine). Vratite u hladnjak dok pripremate nadjev od sira.
  4. Bjelanjak istucite u čvrsti snijeg. U drugoj posudi pomiješajte sir, šećer, vanil šećer i malo brašna. Dodajte snijeg od bjelanjka pa lagano pomiješajte da se sve sjedini.
  5. Izvadite kalup iz hladnjaka. Lagano izbockajte dno vilicom, pospite s malo krušnih mrvica, ulijte nadjev od sira i preko nadjeva rasporedite polovice marelica (unutarnja strana prema gore). Krušne mrvice su tu kako bi upile višak tekućine iz sira i spriječile da se tijesto previše namoči i ostane gnjecavo, no nisu obavezne.
  6. Izvadite i ostatak tijesta iz hladnjaka, razvaljajte, narežite na trakice i posložite preko svega, dijagonalno, tako da dobijete mrežicu. Zbog dodatka vrhnja ovo je prhko tijesto jako nježno i lako se lomi pa izrežite deblje trake jer se lako lome. Trakice nemojte slagati pregusto, neka se marelice i sir vide.
  7. Pitu pecite na 180 stupnjeva oko 30 do 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Prohladite i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Jesam li već spomenula koliko volim ovu pitu? :) Nježna je i mekana, pogotovo kad odstoji i povuče vlažnost iz sira. Uopće ne smeta ako pitu rashladite u hladnjaku, štoviše u ovoj ljetnoj kombinaciji s marelicama to vam i preporučujem. U slast!

You May Also Like

2 comments

  1. predivno izgleda,rado bi smazala koji komad :) moram ovo isprobati!

    ReplyDelete
  2. Hvala Nikolina, i kod tebe ima zanimljivih recepata :)

    ReplyDelete