Husarski uštipci

by - December 21, 2016


Husarski uštipci ili Husarski kolačići prhki su keksići od lješnjaka sa slatkim punjenjem. Klasika je naravno punjenje od marmelade, ali možete koristiti bilo koji slatki namaz pa još sve posuti sitno sjeckanim orašastim plodova. Također, lješnjake u tijestu možete zamijeniti orasima, biti će jednako ukusni. Jednostavni i brzi za izradu idealni su za svačiju kolekciju prhkih blagdanskih keksića :)

Husarski uštipci

Sastojci:

300 g oštrog brašna
  • 100 g mljevenih lješnjaka (ili oraha)
  • 100 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 200 g maslaca (hladan, narezan na kockice)
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za posipanje i dekoraciju:

  • šećer u prahu za posipanje
  • marmelada po vlastitom izboru / Nutella
  • sjeckani lješnjaci za posipanje, po želji

Priprema:

  1. Od svih sastojaka brzo umijesite prhko tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku sat-dva.
  2. Kad se tijesto rashladilo i malo stisnulo, oblikujte valjčiće dva prsta debljine i svaki režite na jednake komade (također oko dva prsta debljine). Komadiće oblikujte u kuglicu i slažite u lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tijesto se prilikom pečenja neće puno raširiti, ali svejedno ostavite više prostora između keksića kako se ne bi zalijepili.
  3. Svakoj kuglici drškom kuhače napravite udubinu za nadjev, dosta duboku, skoro do dna, pa lagano zakrenite dršku kako bi pri vrhu malo proširili udubinu. Kuhaču povremeno umočite u brašno kako se ne bi ljepila.
  4. Keksiće pecite na 180 stupnjeva oko 15 - max 20 minuta tek toliko da na malo pozlate, a površina ostane svijetla. Nakon pečenja kratko prohladite pa pospite šećerom u prahu.
  5. Ohlađene keksiće punite marmeladom po želji, Nutellom ili nekim drugim slatkim namazom po želji. Ovisno o gustoći, po potrebi nadjev malo ugrijte kako bi vam bilo lakše puniti udubine. Meni osobno uz prhka tijesta najbolje paše marmelada od šljiva jer kiselkasto da lijepi kontrast. Uštipke sa čokoladnim nadjevom po želji pospite sjeckanim lješnjacima.
Kao i svi drugi prhki keksići, Husarski uštipci bi trebali odstajati dan-dva kako bi se nadjev stisnuo, najbolje u zatvorenoj posudi i daleko od pogleda ostalih ukućana ;)

You May Also Like

0 comments