Stollen, slatki božićni kruh

by - December 13, 2015


Stollen ili Christstollen slatki je božićni kruh porijeklom iz Njemačke. Priprema se u cijeloj Njemačkoj, a najpoznatiji je onaj drezdenski. To je slatko aromatično dizano tijesto, bogato začinima, kandiranim i suhim voćem, bademima, orasima, marcipanom i prekriveno debelim, snježnim, hrskavim slojem šećera u prahu. Nešto između naše orehnjače i talijanskog panettona, dok mirisom jako podsjeća na nonine pince. Možete li zamisliti bolji spoj!

Recept u nastavku je poduži i zahtjeva malo strpljenja no nije težak. Najviše vremena izgubiti ćete na pripremu i sjeckanje suhog voća, badema i oraha te oblikovanje samog stollena. Naime karakterističan oblik stollena predstavlja malog Isusa u povojima. No moj je stollen ispao tako velik da više liči na pastira koji nakon napornog dana odmara pored vatre :) Zato vam preporučujem da od ove količine umjesto jednog napravite dva manja stollena.

Originalni recept sadrži bademe, grožđice i naranču. Ja sam dodala još oraha, suhih smokava i brusnica, ukupno 300 g voća i 100 g orašastih plodova. Začinila sam mješavinom začina za medenjake koja sadrži cimet, anis, đumbir, kardamom, klinčiće i svašta još nešto, dok u original ide samo pola žličice kardamoma i malo naribanog đumbira. Vi se slobodno poigrate svojim okusima.

Kao "točka na i" tu je slatki štapić marcipana koji nije obavezan, ali biti će savršeno iznenađenje uz vašu blagdansku večeru ili kao ukusni božićni dar dragim prijateljima ili rodbini.

Stollen

Sastojci:

  • 700 g glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 250 ml mlijeka (100 ml za kvasac + ostatak po potrebi)
  • 1 žličica meda
  • 200 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • pola žličice začina za medenjake
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 300 g maslaca
  • 50 g oguljenih badema
  • 50 g oraha
  • 2 čepa ruma + malo za namakanje suhog voća
  • 50 g grožđica
  • 50 g brusnica
  • 50 g kandirane korice naranče
  • 150 g suhih smokava
  • naribana korica 1 limuna
  • 200 g marcipana, po želji

Za premazivanje i posipanje:

  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

  1. Oguljene bademe kratko tostirajte na tavi. Ako nemate oguljenih badema, prethodno ih kratko umočite u kipuću vodu dok kožica ne omekša, naglo ohladite u hladnoj vodi, ocijedite i očistite od kožice. Tostirane i hladne bademe grubo nasjeckajte.
  2. Suhe smokve nasjeckajte na kockice. Stavite močiti skupa s ostalim suhim voćem u mlaku vodu kojoj ste dodali malo ruma.
  3. Bademe te suho voće možete pripremiti i unaprijed. Voću neće smetati ako se moći 3-4 sata, a po nekim receptima može stajati i cijelu noć.
  4. Naribajte koricu jednog limuna i stavite sa strane.
  5. Rastopite i prohladite maslac, te lagano zagrijte mlijeko.
  6. Brašno prosijte u veću posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Dodajte ostale suhe sastojke, šećer, vanil šećer, prstohvat soli i začine, i sve promiješajte. Napravite rupu u sredini i stavite jaja, rum i koricu limuna.
  7. Kvasac usitnite, dodajte žlicu meda i 1 decilitar mlakog mlijeka, pospite s malo brašna pa ostavite dizati 15-20 minuta na toplom mjestu dok se ne udvostruči.
  8. U međuvremenu ocijedite suho voće i prosušite na kuhinjskim papirom. Uvaljajte u malo brašna pa lagano protresite u situ kako bi se uklonio višak brašna. Tako pobrašnjeno voće neće se lijepiti jedno za drugo i lakše će se umijesiti u tijesto jer neće „bježati“ na sve strane.
  9. Uzdigli kvasac dodajte brašnu pa počnite mijesiti postepeno dodajući rastopljeni maslac. Po potrebi postepeno dodajte ostatak mlijeka. Mijesite 10-tak minuta dok tijesto ne postane glatko. Ako je premekano dodajte malo brašna.
  10. (Ja volim tijesto mijesiti rukama, tako bolje procijenim treba li dodati još brašna ili mlijeka, a i tijesto ostane toplo od toplih ruku. Vi se naravno možete poslužiti mikserom u ovom koraku.)
  11. Na kraju tijestu dodajte narezane bademe te pobrašnjene grožđice i koricu naranče te kratko umijesite da se sve lijepo rasporedi pazeći da ne zgnječite mekano voće.
  12. Tijesto stavite u veću posudu, pokrite plastičnom folijom i stavite dizati na toplo oko sat vremena.
  13. Nakon sat vremena, tijesto prebacite na pobrašnjelu radnu površinu i rukom spljoštite kako bi dobili pravokutni oblik. Razvaljajte valjkom, ali tako da vam jedna od dužih strana ostane malo deblja od ostatka (stanjite oko 2/3, a 1/3 ostavite deblju). Kraće strane malo preklopite prema unutra kako bi dobili što pravokutniji oblik.
  14. Od marcipana oblikujte valjak (iste dužine kao i duža strana tijesta). Valjak od marcipana stavite na sredinu tanje strane tijesta (na onih 2/3) po dužini, pa preklopite tanjim dijelom tijesta preko marcipana do deblje strane. Preklopljena strana mora biti viša.
  15. Rukama sve lagano pritisnite kako bi se bolje zatvorilo i zalijepilo za marcipan (ne prejako da ne deformirate valjak od marcipana) i kako bi tijesto zadržalo karakterističan oblik stollena.
  16. Prenesite tijesto na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prije pečenja ostavite još kratko dizati na toplom oko 20 minuta (možete formirati malu „ogradu“ od aluminijske folije oko tijesta kako bi stollen zadržao oblik).
  17. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 do 60 minuta do zlatno smeđe bolje.
  18. Još topli stollen premažite rastopljenim maslacem i obilato pospite šećerom u prahu te ostavite hladiti.
  19. Hladan stollen zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite na hladnom (ali ne u hladnjaku) nekoliko dana prije posluživanja kako bi upio vlagu i omekšao.
Pravilno pohranjen na suhom i hladnom mjestu, stollen dugo ostaje svjež pa ga možete pripremiti i tjedan dana prije Božića. Čak se i preporučuje pripremiti ga 3 do 4 tjedna prije konzumacije. Samo ne znam kako je to moguće jer kod nas drugi dan nedostaje već pola :)

You May Also Like

0 comments